Тандир — ровесник людини. Його історія тісно переплітається з історією розвитку людського роду. Люди помітили, що приготовлена на вогнищі їжа була смачніше і легко засвоювалася. Але на відкритому вогні подгорала і вимагала багато дров для приготування. Якщо захистити вогонь камінням, зверху накрити, то їжа прожарюється краще, не підгорає, залишається соковитою. Так народжувався тандир.

Його різновиди є в багатьох народів. Тепло цієї печі використовували також для обігріву житла. Серед деяких племен для поклоніння божествам. Вважалося, що духи, що живуть усередині, дають силу людині через приготовлений продукт.

Розвиток громадського харчування в радянський час, здавалося, відсунуло цей спосіб приготування їжі. Але останнім часом старі традиції смачного і корисного страви з печі відроджуються. Особливо гарний вогнище, виготовлений своїми руками.

Тандир в будинку, у дворі — смачний харч на столі.

Як зробити тандир своїми руками?

Приємно посидіти за столом з друзями поруч з жаровнею. З неї виходить апетитний дух. Їжа з печі! Що може бути смачніше і корисніше?

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Фото тандира в розрізі

Способи виготовлення різні. Залежать від вашого уподобання, місця установки, матеріалу в наявності… Розглянемо деякі типи.

Як правильно виготовити піч з глини

Піч з глини не будують, а ліплять. Основні етапи:

  • Спочатку готують матеріал з суміші гарної глини і вовни або інших міцних волокон для того, щоб нагріта суміш не тріскалася.
  • Необхідно почекати, поки глина не стане схожою на пластилін.
  • Далі вибирають рівну основу.
  • Потім формують по колу стінки. Це схоже на роботу гончара.
  • Якщо у вас є можливість обертати виріб, то робота піде швидше.
  • Конструкція повинна бути бочкообразной, горловина діаметром півметра, низ — близько метра.
  • Передбачають припливний отвір, перевіряють перпендикулярність схилом.
  • Простіше виготовити піч, використовуючи стару велику бочку. Просочують її водою, дають висохнути, всередині змащують маслом.
  • Приступають до формування вироби всередині бочки. Горловину заужают.
  • Ставлять металеве кільце, виготовляють кришку.
  • Потім повільно прожарюють.

Відео-урок виготовлення тандира з глини

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Іноді готову піч обкладають цеглою, якщо установка стаціонарна. Знизу передбачають фундамент.

Їжа в посудині з глини має особливий, ароматний смак.

Своїми руками з цегли

  • Спочатку виготовляють фундамент. Це яма діаметром трохи більше підстави печі.
  • Знизу теплова подушка утрамбований пісок. Прокладають арматуру і заливають розчином.
  • Укладають цеглу по колу. Дерев’яний шаблон допоможе класти рівне.
  • Ставлять цегла торцем. Закладають щілини вогнетривкою сумішшю. Знизу передбачають отвір, туди можна встановити димову трубу.
  • Укладають цеглу у формі бочки. Кладку роблять висотою більше метра. В кінці висушують. Обкладають декоративним покриттям з каменю, глазурі…

Як зробити піч самому на дачі

Хороший шашлик на мангалі. Але в печі набагато смачніше.

  • Риють яму глибиною в двадцять сантиметрів.
  • Заливають бетоном. Рівняють. Зверху кладуть один шар цегли. Якщо є залізна бочка, то обкладають її.У сучасному світі тандир почали створювати з цегли
  • Знизу передбачають вікно, в яке вставляють маленьку, пічну залізну дверцята.
  • Цегла ставлять на торець. Кладку роблять висотою приблизно метр.
  • Знадобиться шамотна пісок і шамотна глина. Отриманим розчином покривають зовні і всередині, попередньо вийнявши бочку.
  • Передбачають звуження конструкції зверху.
  • Зв’язують дротом, щоб не розвалилася.
  • Потім отримане споруда обмотывают металевою сіткою і остаточно покривають глиною або цементним розчином поверхню по колу.
  • Зверху роблять круглий отвір і виготовляють кришку з металу або дерева.
  • Дають тиждень висохнути, прожарюють.

Готово! Залишилося виготовити різні пристосування для приготування делікатесів і ґрати, на яку можна поставити мангал, шампури для шашлику, кільцеві підвіси.

Піч в землі

Вигідна, якщо дефіцит площі.

  • У вириту яму заливають бетон або дно обкладають цеглою.
  • Передбачають отвір для притоку повітря, вставляють туди азбест — цементну плиту з виходом наверх.
  • Зверху необхідно передбачити знімний ковпак або купол з глини.
  • Горловину роблять круглої під кільцеві підвіси, розміром, достатній, щоб вільно укладати всередині тісто для коржів по колу.Для економії простору тандир можна розмістити в землі

Вірменський тандир

Існує велика кількість різновидів:

  • Тандир стаціонарний для дому.
  • Переносний для вуличних кафе, ресторанів.
  • Горизонтального розташування.
  • Декоративного виконання.
  • У вигляді великого глека.

Виготовляється безліч різних пристосувань для переміщення, для приготування різноманітних делікатесів.

Електричні жаровні

  • В тандир електричний знизу встановлюють металеву решітку.
  • В отвори внизу вставляють електричні тени.
  • Необхідний і деко для збору жиру, якщо готуються м’ясні страви.
Как правильно сделать тандыр своими руками?

Важливо не забувати про заходи безпеки при роботі з електричними приладами.

Піч на газу. Зручно і дешево.

  • У готовому тандирі передбачають газовий пальник внизу.
  • Можна пристосувати для цієї мети переносну газову плитку.
  • На дно встановлюють жароміцний коло з отвором.
  • Конструкція повинна бути стійкою.

Але таку жаровню краще придбати готову. Будемо пам’ятати, що будь-які газові прилади підлягають реєстрації та сертифікації.

Зробити тандир своїми руками – хороша ціль!

Тандир своїми руками — 100 фото готових конструкцій. Інструкція як зробити тандир!

Страви східної кухні рік від року набирають популярність. Їжа, приготована професійним кухарем, подобається всім. Спроби втілити шедеври власноруч нерідко терплять крах. Вся справа не у відсутності майстерності, а необхідних пристосувань. Наприклад, правильний тандир стане відмінним доповненням дачної ділянки або заміського будинку.

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Готувати коржі, шашлик або плов з ним стане набагато легше. Втілити ідею будівництва такої печі своїми руками нескладно. Необхідно лише уважно вивчити технологію спорудження відповідного варіанту.

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Короткий вміст статті:

Узбецька модель: економічне і практичні споруда

Варіант печі, придуманої узбеками, підійде для особливо ощадливих господарів. Одинична закладка палива дозволить здійснювати процес приготування протягом 3 годин. Створення конструкції займає час, але не вимагає істотних витрат. Завдяки цій технології вийде виконати стаціонарний або пересувний тандир.

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Узбецька модель печі може істотно відрізнятися в залежності від достатку господаря, регіону, в якому вона використовується. Основний матеріал для виготовлення конструкції — глина. Всередині розташовуються спеціальна арматура (вс

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Глиняний тандир кувшинообразной форми — найбільш економічний вибір. Він дозволяє максимально дбайливо ставиться до витраті палива.

Для створення основи використовують не тільки особливий сорт глини («жива», з високим вмістом каоліну), але і шерсть тварин (верблюд або вівця). Обидва матеріали змішуються, отриманий склад витримується близько тижня. Час дозволяє розчину «дозріти». При цьому щоденне втручання в цей процес неминуче: склад потрібно «ворушити».

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Готовий матеріал тижневої витримки застосовують для ліплення підстави печі. Технологій для цього маса. Найбільш поширений і доступний спосіб як зробити піч тандир самостійно розглянемо далі.

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Тандир на узбецький лад: хід роботи по кроках

Оптимальний спосіб власноручного виготовлення заморської печі передбачає використання підручного засобу — дерев’яної бочки. Вона дозволить без зусиль досягти необхідної циліндричної форми виробу. Добре, якщо вдасться підібрати варіант, виконаний з дуба.

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Для використання в будівництві бочку доведеться підготувати. Предмет підбирають дещо більше, ніж очікується готова піч. Займатися підготовкою зручно в той час, поки «зріє» глиняна суміш.

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Бочку із заздалегідь ослабленими залізними кільцями, наповнюють доверху водою. Таким чином дерев’яний каркас проводить до 5 днів. В цей період відбувається необхідне набухання деревини. Після закінчення запланованого періоду бочка спустошується. Помітно потяжелевший предмет перевертається догори дном.

Далі слід трохи просушити виріб. Для цього достатньо 1 дня. Наступним етапом стане обробка внутрішньої поверхні бочки соняшниковою олією.

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Не треба жаліти витратний матеріал. Від ретельності обробки залежить якість готового тандира для дачі. Промаслений основу залишають для просочення ще на 1 день.

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Після всіх підготовчих робіт настає відповідальний момент ліплення тандира. Для цього необхідно із дозрілої глиняної суміші скачати ковбаски, приблизно 7 см в діаметрі і довжиною близько 50 див. Отримані заготовки розкочують в стрічки, нарізають у відповідності з габаритами дерев’яної основи.

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Готовими смужками заповнюють весь внутрішній простір бочки. Слід розміщувати їх таким чином, щоб відбувалося накладення робочого матеріалу. При цьому, у верхній області вироби виробляють не просто нахлест, а моделюють звуження. Це необхідно для правильного функціонування печі. Зовнішній вигляд готового тандира нагадує глечик.

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Коли бочка повністю викладена глиняними смужками, здійснюють розгладження внутрішньої поверхні. Наявність нерівностей в кінцевому підсумку звести до мінімуму.

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Завершальним етапом виготовлення підстави просушування печі стає глиняних стінок. Цей процес займе приблизно 1 місяць (за умови відповідності погодних умов). Для цього бочку з глиняною внутрішністю поміщають в сухе місце з хорошою циркуляцією повітря.

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Процес висихання періодично контролюють: глина повинна поступово відшаровуватися від дерев’яних стінок. По закінченню періоду просушування бочку звільняють від сталевих обручів, знімають дерев’яний шар, вивільняючи глиняну піч.

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Готовий тандир встановлюють на заздалегідь зведений фундамент. Навколо печі організують вогнетривкий бар’єр: роблять цегляну кладку. Сам тандир обмазують вогнетривкою глиною чи покривають спеціальним термостійким розчином.

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Робочу камеру печі оснащують ґратами. Це дозволить поліпшити піддув і функціональність виробу. Встановлення димохідної труби забезпечить стабілізацію тяги.

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Перед першою протопкой внутрішні стінки печі обробляють бавовняним маслом. Стартовий прогрівання печі здійснюють протягом доби. Тільки сукупність дій забезпечить надійну роботу конструкції в подальшому.

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Вірменський тандир: секрети власноручного виготовлення

Будівництво печі на вірменський манер починають з підготовки креслень. Цей варіант конструкції виготовити без використання готових схем складно. Креслення тандирів завжди вийде знайти на корисних ресурсах, таких як наш портал.

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Різновидів вірменських печей безліч. Локація тандира допустима наземна або підземна. Це може бути камера з горизонтальним чи вертикальним розташуванням. Найпростіше виконати стандартний блок встановлюється над поверхнею землі.

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Виготовлення тандира з цегли починають з підготовки необхідних в роботі матеріалів:

  • пісок;
  • глина;
  • цемент;
  • цегла.
Как правильно сделать тандыр своими руками?

До попередніх робіт також відносять вибір місця розташування майбутньої печі. Якщо передбачається зведення стаціонарної установки, то не зайвим буде передбачити укриття у вигляді навісу. Після вибору підходящого місця приступають до основних робіт:

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Зведення фундаменту. Для створення міцної основи (особливо у випадку великої тандира) застосовують стандартний варіант з бетонної суміші.

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Попередньо споруджують поглиблення, наповнюють його гравієм і піском. Поверх такої «подушки» розміщується розчин на основі піску і цементу. Влаштований таким чином фундамент зажадає часу на висихання (2-3 дні).

Згідно з кресленнями роблять розмітку і починають створювати цегляну кладку. Перший ряд виконують з отвором для піддування. Наступні лінії роблять згідно з кресленнями, орієнтуючись на необхідність поступового звуження печі.

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Готову цегельну кладку з усіх боків обмазують вогнетривкою глиною. Шви заповнюють сухим матеріалом. Зовнішню поверхню опрацьовують кремоподібним розчином. Для декоративної обробки можна використовувати керамічну плитку, дрібні камінчики, бите скло.

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Дочекавшись повного висихання глини виробляють контрольну розтоплення. В якості палива використовують дрібний хмиз. Тривалий прогрів дозволить глині обпектися, загартуватися. Далі, тандир використовують у звичайному режимі.

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Виготовлення вірменського варіанту печі можна спростити, використовуючи шаблон (казан або бочку).

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Власноруч побудувати вірменську або узбецьку піч не така вже складна задача. Головне, чітко слідувати інструкціям. А переглядаючи фото тандира, виготовленого своїми руками, розумієш яка гарна річ може вийти в результаті.

Фото тандира своїми руками

Как правильно сделать тандыр своими руками?
Как правильно сделать тандыр своими руками?

Тандир своїми руками з цегли – креслення, фото і покрокова інструкція будівництва

Как правильно сделать тандыр своими руками?

На відміну від стали традиційними для заміського будинку вогнищ барбекю та мангалу тандир зроблений своїми руками з цегли дозволяє додатково спекти коржі, закип’ятити воду або приготувати плов в казані без додаткових пристосувань. Він має форму циліндра, в ідеалі діжки або великогабаритного глечика.

Основною перевагою є високий ККД від згоряння палива, високотемпературний режим обробки продуктів і високий експлуатаційний ресурс. Проте незвичайне розміщення шашликів (вертикально, а не горизонтально) не дозволило цього вогнища набрати достатній рейтинг, як у мангалу і барбекюшніцу.

Зміст статті:

Особливості тандира

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Щоб побудувати тандир на ділянці своїми руками, необхідно знати, для приготування яких страв цей осередок призначений, температурний режим і конструкційні особливості. Існують заглиблені в грунт тандири і конструкції, підняті над поверхнею.

У залежності від кваліфікації домашнього майстра і наявності в його арсеналі електроінструменту споруджується циліндрична «бочка» або конструкція кувшинообразной форми. Зазвичай вибирають більш простий варіант класичної бочки з дугоподібними бортами.

Асортимент страв

Основне завдання надвірного вогнища – приготування страв під час прийому гостей або сімейного відпочинку на заміській ділянці. Однак тандир цілком придатний для регулярної випічки хліба/коржів, приготування масних страв, гарнірів, кип’ятіння води. Тому вважається повноцінною літньою кухнею.

Інформація, як побудувати тандир з цегли у дворі, повинна починатися з асортименту страв:

  • коржі – вимагають досвіду фіксації сформованого тесту на внутрішній поверхні вогнища;
  • шашлик – шампури розташовуються вертикально по колу, тому для їх фіксації в «горщику» або «бочці» необхідні спеціальні пристосування;
  • барбекю – за аналогією з попереднім стравою, ґрати як то потрібно помістити в «колодязь», а потім безпечно витягти без отримання опіків;
  • перші страви – варяться у великому казані, встановлюється на горловину тандира;
  • шашлик, спекотне – так само готуються в казані аналогічним способом.
Как правильно сделать тандыр своими руками?

При необхідності на цьому вогнищі можна закип’ятити воду для чаю в великоформатної каструлі.

Температурний режим

Використовуючи різні розміри і форму внутрішньої поверхні вогнища, можна забезпечити температуру всередині його 250 – 400 градусів, що недосяжно для барбекюшниц та мангалів за замовчуванням із-за значних тепловтрат.

Спочатку земляний тандир мав вигляд ями, в якій дрова перетворювалися на вугілля, а вітер не міг загасити полум’я. Потім стінки стали робити з глини, що перетворюється при високотемпературному випалюванні в кераміку.

Існують вертикальні і горизонтальні тандири, однак, багатофункціональними вважаються саме перші конструкції. Горизонтальний вогнище-бочка більше придатний для промислової випічки коржів.

Габарити зовнішні і внутрішні

У силу вищезгаданих причин будівництво тандира має враховувати фактори:

  • зручність обслуговування – дрова і продукти завантажуються всередину, а зола витягується назовні через одну і ту ж горловину;
  • розміри – стандартом для тандира є 1 – 1,5 м висота, 1 м діаметр в середній частині бочки і люк 0,4 – 0,6 м діаметра, посилений металевим кільцем.
Как правильно сделать тандыр своими руками?

Для збереження тепла і підвищення ККД навколо тандира зазвичай зводять додаткову кладку (колодязь або квадрат з 4 стін), простір між ними заповнюють вогнетривким матеріалом (керамзит, шлак).

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Підвищити якість процесу горіння може подувало знизу, а експлуатації – димар збоку і зольна камера під колосникових гратами (тільки для наземних конструкцій тандира). Від негоди горловина закривається герметичною кришкою.

Навіть при періодичному використанні вогнища на цеглу впливають екстремальні температури. Тому краще використовувати вогнетривку шамот, а зовнішню конструкцію виконати з рядового або облицювальної керамічної цегли.

Технологія цегляного тандира покроково

Будь-яка конструкція з цегли, зведена на грунті, схильна сил морозного здимання та усадки, оскільки має неабияку вагу і виготовляється з малоформатних конструкційних елементів. Тому базуватися цегляний тандир зобов’язаний на індивідуальному монолітному плитному фундаменті.

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Варіантів кладки кілька, кожен буде розглянуто нижче в деталях. Після чого, внутрішні стіни конструкції в обов’язковому порядку обмащуються глиною. Зовні тандир так само краще обштукатурити глиною і засипати простір між декоративної зовнішньої кладкою і вогнетривким матеріалом, не схильним морозному пученію. Тому глина для цього не годиться, використовується шлак або керамзит дрібної фракції (пісок).

Декорується тандир на розсуд власника. При необхідності до вогнища прилаштовується димохід, обробний стіл, умивальник/мийка, конструкція оснащується укриттям від негоди.

Фундамент

При нерівномірному збільшенні обсягу глинистого ґрунту, який восени вологу, замерзлого при негативних температурах, кладка неминуче розтріснеться. Крім того, органіка в родючому шарі чорнозему/серозема перегниє під нею, важка конструкція просяде. Тому фундамент тандира виготовляється за технологією:

  • виймання ґрунту – орний шар знімається повністю (зазвичай 0,4 – 0,6 м в глибину), може використовуватися в ландшафтному дизайні або на грядках, в ідеалі краще викопати котлован на 20 см більше по периметру зовнішньої кладки на глибину 0,6 м;
  • розділовий шар – дно котловану вистилається геотекстилем, запобігає взаємне перемішування грунту з нерудних матеріалом, насипаним поверх нього;
  • підстильний шар – «фундаментна подушка» з шару щебеню фракції 5 – 20 мм, кожен 10 – 15 см шар ущільнюється ручним трамбуванням або віброплитою;
  • гідроізоляція – щебінь вирівнюється тонким шаром піску, на який укладається гідроізоляційна мембрана або шматки рулонного бітумного матеріалу в один шар з нахлестом 10 см по краях полотен;
  • армування – оскільки конструкція монтується на малозаглиблений фундамент і володіє великою вагою, слід застосувати два гратчастих арматурних пояси з прутків періодичного перерізу («рифленка») діаметром 6 мм, осередком 20 х 20 см;
  • бетонування – товщина шару 8 – 15 см в залежності від бюджету, опалубка повинна бути вище дзеркала бетону на 10 см, щоб конструкційний матеріал при ущільненні глибинні вібратором або шматком арматури не вихлюпувався через край;
  • догляд за бетоном – поверхня вкривається плівкою поліетиленовою або тирсою/рогожею, періодично зволожується з лійки мінімум дві доби.
Как правильно сделать тандыр своими руками?

Увага: Для забезпечення захисного шару арматури нижня решітка укладається на гідроізоляцію, на полімерні або бетонні прокладки висотою 2 – 4 див. заборонено використовувати обрізки арматури і шматки щебеню.

Якщо зовнішня декоративна кладка проектується у вигляді квадрата, використовується класична щитова опалубка з 4 сторін. Для кладки кільцевої форми і фундаменту під нею аналогічної конфігурації, дошки не підійдуть. Тому опалубка споруджується з товстого ДВП або смуг листової сталі.

Для збільшення експлуатаційного ресурсу кладки краще підняти верхню грань фундаменту над рівнем землі хоча б на 5 – 10 див.

Цегляна кладка

Основною помилкою домашнього майстра є виготовлення кільцевого першого ряду тандира з наступних причин:

  • фундамент в принципі не призначений для високотемпературного впливу;
  • виготовити вогнетривкий бетон в домашніх умовах дуже складно і економічно не доцільно;
  • тому кільцева кладка першого ряду повинна заповнюватися цеглою цілком, а шви забиватися цементним розчином;
  • «під» печі з цегли прослужить набагато довше бетону, з нього легше прибирати накопичилася золу.
Как правильно сделать тандыр своими руками?

В залежності від бюджету домашнього майстра і навичок муляра кладку ведуть кількома способами з застосуванням різних пристосувань. Незалежно від цього, у другому ряду залишають отвір для дверці зольника, через яку будуть видалятися відповідні продукти згоряння. Отвір «піддувала» розташовується трохи вище, але під ґратами колосника. Металевий обруч монтується на горловину останнього ряду кладки.

Спочатку викладається сам тандир, потім зводяться декоративні стіни необхідної конфігурації, між двома конструкціями засипається пісок або керамзитний шлак.

Увага: Замість цементно-піщаного розчину краще використовувати спеціальні суміші для печей або глину, розфасовану у мішки, що містить спеціальні добавки для підвищення пластичності.Циліндр 

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Найпростіше виконати тандир у формі циліндричного колодязя. Однак при діаметрі 1 м ціла цегла ложком для цього непридатний. Внутрішню поверхню буде складно замазувати глиною, яка пізніше обпалюють до стану кераміки. При виконанні кладки стусаном матеріалу піде удвічі більше, що дуже накладно для бюджету будівництва.

Тому застосовується розколотий навпіл цегла або його вертикальна установка ложком, стусаном. Вогнище циліндричної форми легше обслуговувати, але тепло в ньому зберігається гірше.Бочка 

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Найскладніше зробити тандир з цегли у формі класичної бочки з опуклими боками, звуженням знизу і зверху. Зате температура всередині такого вогнища вище, тримається довше, збільшується внутрішній об’єм і площа стінок для кріплення коржів.

Арочна форма вертикальних стінок тандира вважається більш міцною, що дозволяє підвищити експлуатаційний ресурс конструкції. Для кладки печей подібної конфігурації рекомендується використання пристосувань, так як схилом і правилом контролювати дугу неможливо.

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Для домашнього майстра рекомендується звернути увагу на купольний тандир з шамотної цегли, який нескладно виготовити власними силами. Оскільки вогнетривка цегла легко ріжеться абразивної оснащенням УШМ, подібна конструкція цілком доступні для самостійного виготовлення.
З половинок

В принципі, схема порядовка для тандира не потрібна, навіть якщо він доповнений димоходом. При використанні половинок стандартної цегли вони укладаються стусаном з урахуванням таких нюансів:

  • по внутрішньому діаметру кладки ширина швів становить 1 см максимум;
  • шви зовнішнього діаметра заповнюються розчином додатково;
  • в залежності від конфігурації внутрішньої поверхні тандир з цегли своїми руками викладається з допомогою нижченаведених пристосувань.
Как правильно сделать тандыр своими руками?
Как правильно сделать тандыр своими руками?

Увага: В цьому варіанті кладки легше вибирати розміри отворів для зольної дверки, отвори піддувала та димаря.

Можете ще відео по темі подивитися:

Как правильно сделать тандыр своими руками?

 Вертикальний ложок

При використанні будь кладки з стоїть на ребро цегли рекомендується використовувати в тандирі 4 повноцінних ряду. Це відповідає 1,04 м по висоті, при виборі форми «колодязя» цеглини абсолютно паралельні один одному, два нижніх ряди «бочки» розширюються назовні, верхні звужуються всередину.

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Для цих технологій необхідні креслення порядовки, щоб правильно розмістить у внутрішньому просторі колосникові ґрати, отвори димоходу і піддувала, дверцята зольника, як на нижньому фото.

Вертикальним ложком називають кладку ? цегли на ребро. Це бюджетний варіант тандира практично непридатний для циліндричної форми вогнища. У «бочці» така кладка посилюється за рахунок саморасклинивающего взаємного розташування окремих елементів у просторі і відносно один одного.

Увага: Рекомендується підрізування цегли алмазною або абразивною оснащенням УШМ для додання необхідної форми клина.

Ось відео, як можна зробити ще й переносну конструкцію:

Как правильно сделать тандыр своими руками?

 Вертикальний тичок

Починаючому мулярові рекомендується кладка вертикальних стусаном при виготовленні бочкообразной форми тандира. У цьому випадку цегла кожного ряду так само позиціонується на ребро, а товщина кладки складає вже ? цегли.

Для цієї технології покрокова інструкція має вигляд:

  • підрізування торців нижнього ряду – відсікається клин 1 – 2 см з одного кута;
  • установка цегли на ребро впритул один до одного – останній цегла має заклинити кільце, тому його слід підрізати, надавши відповідну форму;
  • кладка другого ряду – клином підрізається верхній і нижній торець.
Как правильно сделать тандыр своими руками?

При установці третього і четвертого, останнього, рядів операції аналогічні попереднім, але в дзеркальному відображенні. В принципі, цегла різати не обов’язково, підкладаючи розчин клином для кожного ряду. В цьому випадку використовувати спеціальне пристосування – шаблон потрібно обов’язково.

Пристосування для кільцевої кладки

Перед тим як зробити тандир своїми силами починаючому мулярові, рекомендується вивчити пристосування, різко скорочують трудомісткість робіт і підвищують якість кладки до професійного рівня. Основними з них є:

  • шаблон зовнішній – з гнучкого листового матеріалу (оцинковка або ДВП) споруджується обичайка по зовнішньому діаметру кладки, висота згорнутого циліндра довільна, при переміщенні по висоті він встановлюється на застромлені в розчинні шви попередніх рядів цвяхи;
  • шаблон внутрішній – виготовляється з дощок по технології кружала по внутрішньому диметру вогнища, після викладання кожного ряду підводиться до кладці зсередини для контролю дуги кола;
  • пристосування «циркуль» або «балеринка» – в центрі «бочки» на бетонну/глиняне підставу укладається брусок, в нього вбивається металевий штир, на який надівається брусок заввишки трохи більше проектної конструкції. До цієї імпровізованої стійці куточками кріпляться кілька горизонтальних дощок на рівні середини цегли кожного ряду, зовні до них прибивається вигнута за формою внутрішньої поверхні вогнища планка з гнучкого матеріалу (смуга із сталі або крагиуса) або дошка, зовнішній край якої повторює форму тандира.

Останнім пристосування вільно обертається по колу, дозволяє контролювати геометрію кладки на всіх її рівнях.

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Більш простим варіантом тандира є конструкція купола всередині колодязя. Нижню частину купола викладають кільцевої кладкою з половинок на висоту 0,5 – 0,6 м. потім кожним рядом звужують кільцеві ряди до отримання горловини 0,5 м. Від готової конструкції відступають 12 – 25 см, викладають циліндричний колодязь без звужень. Проміжок засипається вогнетривким матеріалом, монтується труба димоходу і зольна дверцята.

Армування і обмазка

Как правильно сделать тандыр своими руками?

При розміщенні тандира в землі обмазується глиняним розчином тільки його внутрішня поверхня.

У наземної конструкції слід обмазати ще і зовнішню поверхню, як на нижньому відео.

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Армування проводиться м’якою сіткою, яку можна зігнути по конфігурації вогнища:

  • на цегляну кладку наноситься мазок без вирівнювання розчину;
  • через 5 – 7 хвилин в цей шар вминается сітка;
  • потім наноситься наступний шар з вирівнюванням поверхні.
Как правильно сделать тандыр своими руками?

Фото можна збільшити клікнувши на нього

Засипка простору між основним вогнищем і декоративної кладкою можлива після повного висихання розчину.

Земляний (ямный) тандир

При спорудженні саморобного тандир з цегли нижче рівня землі слід врахувати нюанси:

  • діаметр котловану повинен бути більше проектного розміру печі на 80 см мінімум;
  • для зручного обслуговування горловину краще підняти над грунтом на 15 – 20 см;
  • вогнетривку цеглу для тандира різко підвищить експлуатаційний ресурс, оскільки конструкція підземного вогнища практично не підлягає ремонту;
  • колосникові решітки тут не використовується, зола витягується через верх, піддувало необхідно в обов’язковому порядку;
  • зовнішня кладка квадратної, кільцевої або прямокутної форми не потрібна, ці стінки замінює сам грунт.
Как правильно сделать тандыр своими руками?

Після обмазки та армування зовнішніх стінок всі шари з глиняного розчину і бетону повинні просохнути протягом півмісяця. Потім глина випалюється протягом 3 – 8 годин. В ідеалі при простукуванні внутрішньої сторони вогнища повинен бути дзвінкий звук.

Как правильно сделать тандыр своими руками?

Тільки після цього можна проводити засипки котловану. Причому, не витягнутим грунтом, а нерудною матеріалом, в якому сили морозного здимання виникнути не можуть.

Для цих цілей придатний пісок, шлак і щебінь. Однак перший матеріал володіє капілярним всмоктуванням при негативному тиску, тому в 90% випадків застосовується щебінь. Нерудний матеріал ущільнюється ручною трамбівкою.

Увага: Гідроізоляція тандира зовні не потрібна, так як при інтенсивному нагріванні вона буде руйнуватися і забезпечувати неприємний бітумний запах.

Декорування вогнища

Оформлення зовнішньої поверхні дозволить зробити тандир своїми руками привабливим при прийомі гостей або задовольнити естетичні потреби членів сім’ї. Облицювальна цегла декорувати не потрібно, однак, для скорочення бюджету будівництва часто використовується рядовий керамічний камінь.

Його поверхню можна облицювати кількома способами:обмазати вогнетривким розчином і втопити в нього декоративний природний камінь будь-якого формату;зашпаклювати і покрити акриловою фарбою, не боїться вологи та ультрафіолету;облицювати кахлями або керамогранітом.

Декорувати ямный тандир не має сенсу, так як конструкція за замовчуванням втоплена в грунт.

Для підвищення комфортності експлуатації використовуються додаткові функції:навіс – захист від опадів;стільниця – оброблення продуктів;мийка – забезпечення гігієни;стіс – складування палива в безпосередній близькості від вогнища;кільце з прорізами для розміщення шампурів.

1111111

Таким чином, спорудження тандира значно складніше мангала і печі барбекю. Однак температурний режим вогнища забезпечує високу швидкість приготування страв і їх широкий асортимент, не поступається повноцінної літній кухні.

mangalka.com

Піч тандир своїми руками — будівництво тандира (+фото)

Піч тандир — багатофункціональний пристрій. І що найголовніше, не тільки фахівці можуть її побудувати. Самостійне будівництво печі також можливо.

Що з себе являє тандир

1111111

З глини

  • Тандир є великим глиняним котлом, перевернутим горловиною донизу, у дні якого облаштовано невеличкий отвір.
  • Глиняна частину печі з зовнішньої сторони обкладена цеглою, а простір між цеглою і краєм судини заповнений глиною, піском або сіллю. Вони сприяють утриманню тепла ст.
  • Конструкція цієї така, що в її нижній частині має отвір для піддування.

Як це працює

Для такої печі вистачає невеликої кількості палива – дров або гілок. В Азії найчастіше використовується для розпалювання саксаул. Його поміщають на дно, підпалюють і дають прогоріти до вугілля. Після того як дрова прогоріли, можна приступати до випікання хліба або приготування їжі.

1111111

Процес приготування їжі

Під час розпалювання все тепло поглинається стінками і глиняного котла, і своєрідним прошарком, і цегельною стіною. Нагрівшись, піч починає віддавати тепло. Це забезпечує тривалу рівномірну температуру, що сприяє відмінному приготування страв, як запікання, так і томління.

Що потрібно для споруди

1111111

Схема пристрою

Для того щоб зробити таку піч, що будуть потрібні:

  • цегла – вогнетривкий і облицювальний;
  • пісок;
  • глина;
  • цемент;
  • колосникові решітки.

Справжній тандир роблять трохи з інших матеріалів, проте в сучасних умовах перераховані складові найкраще підходять для цього.

Технологія складання

1111111

З цегли

Спочатку вибирається вид тандира – звичайний (наземний) або земляний, горизонтальний або вертикальний. Найбільш поширені печі – вертикальні.

Технологія складання наземного або земляного типу різна.

1111111

Укладання першого ряду цеглин

Наземна конструкція будується таким чином:Спочатку необхідно підготувати місце, бажано з навісом.Потім потрібно облаштувати фундамент з бетонного розчину, який зміг би витримати вагу тандира. Для цього необхідно підготувати поглиблення в землі під розмір фундаменту, укласти на дно заглиблення в грунті піщано-гравійну подушку, після чого залити бетонний розчин до потрібної висоти. Якщо фундамент буде виступати над землею, потрібно спорудити опалубку з дощок. Підготовлений фундамент повинен висохнути протягом декількох діб.Висота печі складає від 1,2 до 1,3 м. На фундаменті малюється коло правильної форми, чий діаметр дорівнює 1 м. З цегли викладається перший ряд, в якому передбачено отвір для піддування. Другий ряд цеглин вже викладається повністю, без отворів між цеглою.На другий ряд укладається колосникова решітка. Приблизно до 8 низки тандир збирається строго вертикально, з обов’язковим зрушенням на півцеглини для більшої міцності споруди. Дельнейшие ряди повинні утворити купол, а значить, доведеться дуже акуратно укладати їх, ретельно вирахувавши відповідний зсув цеглин всередину, щоб стіни були з нахилом, утворюючи більш-менш рівну площину. І якщо діаметр фундаменту дорівнює 1 м, то самий верх бані – 50 див.Обмазування глиною Після укладання цегли весь корпус необхідно ретельно обмазати глиною, а потім залишити його до повного висихання.Через кілька годин необхідно заповнити внутрішній об’єм хмизом і дати йому прогоріти. Це загартує глину і зробить тандир готовим до використання.Після охолодження потрібно обкласти піч строго вертикальним зовнішнім шаром цегли. Величезну увагу необхідно приділити заповненню всіх можливих порожнеч між цеглою. Коли розчин схопиться, потрібно заповнити простір між зовнішньою обкладкою і власне піччю сумішшю піску і глини.

Будівництво вертикального тандира фото:

1111111

Утеплення скловатою

1111111

Зведення склепінчастою частини з вогнетривкої цегли

1111111

Звід повинен звужуватися

1111111

Так виглядає топка всередині

1111111

Зверху передбачена кришка

Відео

Ще один варіант будівництва тандира представлений на відео:

1111111

Земляний тандир збирається наступним чином:Потрібно підготувати котлован під піч, виходячи з того, що висота складе 1,2 м плюс фундамент. Дно, або фундамент, викладається з цегли в один шар. До підготовленого фундаменту підводиться азбестоцементна труба, що є своєрідним піддувом. Край труби повинен бути розташований серед цегл першого ряду.Зверху кладку необхідно замастити глиною. Тандир збирається схожим чином, крім зовнішньої облицювання цеглою. Грунт буде виступати тут в ролі облицювання.

Стіни самої печі потрібно викласти з вогнетривкої цегли зі зсувом цеглин всередину для утворення верхнього конусоподібного купола. Зовні кладка повинна бути обмазана глиною, а після її висихання простір між грунтом і стінками потрібно ретельно засипати глиною і піском. Піч необхідно також загартувати за допомогою вогню.

Будівництво земляного тандира фото:

1111111

Дно викладено з цегли

1111111

До фундаменту підводиться азбестоцементна труба

1111111

Викладений перший ряд цегли

1111111

Висота котловану

1111111

Викладається третій ряд цеглин

1111111

Труба закладається

1111111

Армують сіткою

1111111

Зверху замазують глиною

1111111

Виготовлення наземної частини глиняної

1111111

Формують купол

1111111

Встановлюють склепінчасту частина тандира

1111111

Випал

kakpravilnosdelat.ru

Тандир своїми руками (55 фото): поради по будівництву та експлуатації

Зміст

Дачна мода вивела на подіум новий об’єкт обожнювання, і багато власників дачних ділянок почали зводити тандир своїми руками, помиляючись і обпалюючись. В чому секрети будівництва тандира, як вибрати правильний вигляд та що врахувати, щоб отримати не чорні вугілля м’яса, а смачну коржик і ніжний шашлик.

1111111

Тандир своїми руками — прекрасна можливість обзавестися екзотичної піччю у дворі

1111111

Завдяки рівномірному спеку їжа в тандирі повноцінно обробляється з усіх боків

1111111

Коржі в тандирі

Що таке тандир

Батьківщина тандира – більшість регіонів Середньої Азії. У Таджикистані його називають танур, в Узбекистані тандир, а в Туркменії іменують тонуром. За тим же принципом будують тандури в Індії і тониры у Вірменії. Втім, як би не називали цю універсальну піч-жаровню, великих відмінностей в конструкції ви не побачите.

1111111

Схема пристрою та установки тандира

1111111

Реберця з овочами, запечені в тандирі

Вона являє собою різну за розмірами керамічну ємність, з отвором зверху або збоку. Паливо (вугілля, дрова, хмиз) закладається всередину своєрідного глиняного глечика, і прогріває його настільки, що товсті стінки печі довго зберігають потрібну температуру.

1111111

Глиняна порожнину обкладена плиткою для підвищення загальної теплоємності конструкції

1111111

Процес приготування шашлику і коржів у тандирі

Види тандира

З часу появи першого тандира, він не зазнав ніяких істотних змін. Всі також для його створення використовується каолінова глина, верблюжа або овеча шерсть, пісок і цегла. Саме ці матеріали необхідні для зведення цього середньоазіатського тандира. Однак існує поділ печі на види, засноване на місці його встановлення.

1111111

Тандир з термометром

1111111

Овочі в тандирі

Наземний тандир встановлюється у дворі, на глиняну платформу. Для хліба, самси, шашлику, тандир встановлюють вертикально, горизонтальна установка застосовна тільки для випічки хліба.

1111111

Наземний тандир, обкладений цеглою

1111111

Тандир своїми руками з глиняного горщика, обкладений плиткою

Ямный або земляний тандир розміщується у викопану в землі яму. У його будівництві застосовують глину і шамот. У давнину цей вид часто використовували і для опалення приміщення.

1111111

Ямный тандир

1111111

Приготування їжі в ямному тандирі

Переносний тандир – це сучасний вид печі, у якої є залізні ручки для перенесення. Невеликого розміру, у формі бочки з кришкою, він з успіхом замінює звичний для нас мангал.

1111111

Сучасний переносний тандир

1111111

Саморобний переносний тандир

Принцип роботи

Узбецький глиняний тандир – це класичний варіант печі, схожу на глиняний котел, який перевернули догори дном і поміняли місцями днище і горло. На його прикладі ми і розглянемо особливості будови і принцип роботи тандира.

1111111

Електричний глиняний тандир

1111111

Шашлик з курки, приготовлений в тандирі

У нижній частині тандира зроблено отвір (піддув). Зовні глиняна основа обкладена цеглою. Між цеглою і стінками тандира насипаний пісок або сіль. Паливо (вугілля, дрова) укладається на дно котла через верхнє отвір, через нього ж видаляється зола. Всередині встановлюється решітка для приготування м’яса, риби або овочів.

1111111

Глиняна основа для тандира зі спеціальним отвором — поддводом

1111111

Приготування коржів в тандирі

Всі матеріали, з яких виготовлений тандир, володіють високою здатністю акумулювати (накопичувати) тепло. Нагріваючись, стінки печі довго зберігають високу температуру (від 250 до 400 градусів). Після того як тандир набере необхідну температуру, стінки ретельно протирають від нагару і золи, і викладають на них знамениті узбецькі коржики.

1111111

Тандир, зроблений з кількох глиняних горщиків і наповнювача між ними

1111111

Приготування фаршированого перцю в тандирі

1111111

Процес приготування шашлику

Важливо! Один раз протопив тандир, ви можете готувати на ньому їжу протягом 6 годин.

Як побудувати тандир

Виготовлення тандир-печі своїми руками — процес не швидкий і трудомісткий. Якщо ви твердо мають намір звести на своїй ділянці саме таку піч, то слід провести ґрунтовну підготовчу роботу. До речі, майстри Середньої Азії віртуозно володіють технікою будівництва тандира, але часто зберігають у найсуворішій таємниці власні секретні технології.

1111111

Тандир своїми руками можна зробити з невеликого глиняного горщика

1111111

Для підвищення теплоємності перевернутий горщик з обрізаним дном занурюють в ємність з наповнювачем — переносний тандир готовий

1111111

Приготування їжі в імпровізованому тандирі

Ми підготували для вас покрокову інструкцію по зведенню глиняного тандира в тому вигляді, в якому він до цього часу вірно служить багатьом жителям цих регіонів.

  • Класичний розмір тандира – висота 1-1,5 м, діаметр тіла котла 1 м, діаметр верхнього отвору 50-60 см. Для формування глиняного глечика береться каолінова глина, яку досвідчені майстри називають «живою». Для облицювання печі використовується цегла. Отже, вам необхідно запастися глиною, цеглою і деяким кількість овечої або верблюжої вовни.
1111111

Приготування коржів в класичному тандирі

  • Волокна вовни нарізаються на шматки завдовжки 10-15 мм і змішуються з глиною. Після вимішування глина повинна придбати консистенцію сметани.
  • Отриману суміш ставлять у темне місце на тиждень, щоб вона отстоялась.

Увага! Готовий розчин необхідно періодично перевіряти, видаляти зайву воду, але стежити, щоб суміш залишалася вологою. Якщо її пересушити, тандир потріскається.

1111111

Тандир своїми руками з глиняного горщика і цегляної основи

  • Зазвичай, з відстояною суміші ліплять глиняні листи товщиною від 5 до 15 див. Формувати тандир з таких листів без добре напрацьованого досвіду складно, тому вам знадобиться бочка.
  • Щоб зробити тандир з бочки своїми руками, трохи розслабте її обручі, залийте водою і залиште розбухати протягом 5 днів. Потім злийте воду, дайте бочці висохнути, і обробіть стінки зсередини соняшниковою олією. Дайте йому 12 годин на просочення, і форма для тандира готова.
1111111

Тандир своїми руками з глиняних горщиків різного розміру

1111111

Тандир своїми руками з глиняних горщиків різного розміру, доповнений верхньою частиною

1111111

Приготування шашлика в тандирі

Врахуйте, що і глину, і бочку треба починати готувати до будівництва одночасно.

  • Тепер скачуємо з готової глини ковбаски довжиною близько 50 см і діаметром 6 див. Кожну з них розкачуємо до товщини 2 см, нарізаємо на стрічки і починаємо викладати внутрішність бочки.
1111111

Підготовка листів глини

  • Щільно утрамбовувавши стрічки по стінах бочки. У верхній частині добиваємося звуження отвору до 1/2 від діаметра бочки. Дно не покриваємо глиною.
1111111

Укладання глини для майбутньої основи тандира

  • Коли внутрішній простір заповнено повністю, ретельно вирівнюємо глину, щоб на стінках не відчувалося нерівностей.
  • Залишаємо конструкцію на просушку.
  • Як тільки глина відстала від дерев’яних стінок бочки, знімаємо обручі і виймаємо тандир.
1111111

Глиняна основа для тандира може бути зроблена самостійно, а може бути вирізана з глиняного горщика

  • Встановлюємо його на заздалегідь приготований фундамент з глини або бетону, попередньо виклавши з цегли подушку з отвором і ходом для піддування.

Підготовлений для встановлення підґрунтя для тандира

11111

У проміжку між отворами для піддування сформований цегляний коридор

  • Приступаємо до спорудження «терморубашки» з цегли. У другому ряду знизу залишаємо отвір для піддування. Нижні ряди будуть щільно прилягати до тандиру, а утворилися вгорі проміжки необхідно заповнити піском, сіллю або глиною.
11111

Тандир встановлений на своє місце

11111

Проміжок між тандиром і цегельною кладкою заповнений спеціальним наповнювачем

  • Гарненько утрамбовуємо пісок або сіль, обмазуємо готову споруду шамотною глиною, і тандир готовий.
11111

Конструкція майже готова до повноцінного використання — залишилося обробити стінки маслом

Зроблений тандир на дачі своїми руками перед використанням необхідно прогріти протягом 6 годин, змастивши стінки бавовняним або соняшниковою олією. Така обробка виключає прилипанню глини до коржиків.

11111

Ще сирі коржі готуються в тандирі

11111

Процес приготування коржів у тандирі

Якщо немає глини або вам складно впоратися з таким завданням, можна спорудити тандир з цегли своїми руками або придбати переносний варіант.

11111

Тандир своїми руками — фото

інструкція як зробити, фото, схема і відео

Виготовити тандир своїми руками не так складно, як багатьом може здатися. До роботи слід підходити відповідально і уважно вивчити попередньо відео інструкції, спиратися на грамотні рекомендації. Саме цим ми сьогодні й займемося. Сподіваємося, що з нашою допомогою ви зумієте побудувати чудовий тандир.

Зміст статті

Що це?

Піч тандир — це аналог російської печі в Азії. Така піч дозволяє готувати безліч страв, відрізняється особливою топкою, яка дає можливість при мінімальній витраті палива готувати максимальна кількість їжі.

Давайте відзначимо деякі ключові особливості, якими володіє тандир:

  • Класичний тандир зводиться за допомогою глини, перемішаної з овечою вовною. Це потрібно для максимально ефективного утримання тепла всередині посудини;
  • Для будівництва азійських печі потрібен певний рівень кваліфікації. Побудувати її без досвіду буде вкрай складно;
  • У верхній частині тандира є завужені отвір, у яке виконується закладка продуктів і палива;
  • Внизу є піддувало, за рахунок якого створюється тяга;
  • Зовнішньої азіатська пічка виглядає просто, але при будівництві існує маса нюансів і особливостей, недотримання яких веде до провального результату споруди;
  • Переважно тандир асоціюється з приготуванням коржів. Але насправді азіатська піч дозволяє готувати хліб, перші страви, м’ясо, овочі та багато іншого.

Види

Плануючи побудувати тандир своїми руками, слід врахувати, що існує кілька його різновидів. Кожен вид має свої нюанси та особливості конструкції.

Пропонуємо познайомитися з кожною азійських пічкою, щоб ви змогли вирішити для себе, яка схема вам ближча і приваблює з погляду можливого самостійного будівництва.

Хоча різновидів тандирів набагато більше, ніж ми сьогодні презентуємо, будемо розглядати найбільш популярні і затребувані:

  • З кераміки;
  • Горизонтальний;
  • Електричний;
  • Газовий;
  • Вертикальний.

Вивчимо особливості цих різновидів азіатських печей.

З кераміки

Це класичний варіант тандира, який ідеально підходить для приготування смачних, ароматний страв. Відмітна особливість керамічного тандира полягає в його довговічності.

Чим кераміка краще металевих або бетонних конструкцій? Для початку, від металу виходить неприємний аромат, який передає на їжу. Бетон не кращий вибір з точки зору гігієни, оскільки на готових продуктах в печі можуть залишатися сліди піску, цементу.

Якщо поглянути на фото, можна цілком впевнено сказати, що керамічні печі не тільки сприяють чудовому приготування страв, але і виглядають цікаво і оригінально. Ціна будівлі залежить від застосовуваних матеріалів.

Горизонтальний

Даний вид тандира буде важити близько 80 кілограмів. Переважно такі печі створюють для приготування продуктів на деку.

Піч стоїть на підставі висотою до метра, а топка представлена у вигляді напівкулі, встановленого горизонтально. Спочатку під піч ставиться основа з цегли або каменів, а потім роблять опалубку з обох сторін. Вона ставиться на основу і наповнення сумішшю бетону і глини. Потім виконується природна сушка тандира, яка триває близько 10 днів.

При будівництві такої печі найголовнішим моментом є плавне підвищення температури випалу. Після випалу піч повинна охолонути, а потім її шліфують, замазують глиною тріщини і повторно обпалюють. Тільки по завершенню другого випалу тандир вважається готовим до застосування.

Горизонтальні види азіатських печей сьогодні часто зустрічаються в ресторанах, оскільки конструкція досить компактна і дозволяє додавати в меню справжні страви, приготовані на азійських печі.

Електричний

Тандир електричний являє собою електродуховку, тільки дещо відрізняється від звичайних.

Найсучасніші версії оснащуються нагрівальними елементами, пультами дистанційного керування. Такі печі призначені для приготування самих різних блюд.

Але є один недолік, що покриває всі принади електричного тандира — відсутність ароматів і смаків, які характерні при приготуванні їжі на відкритому вогні, вугіллі. З-за цього тандир електричний тільки умовно можна так назвати.

Газовий

Він з’явився приблизно в 2002 році. Газовий тандир розробили узбеки. Його особливість у тому, що він відмінно застосовується в ресторанах, кафе.

Газова піч являє собою куб з металу, всередині якого розміщено глечик із глини. В нього закладається їжа для приготування.

Особливість в тому, що такий тандир підходить для домашнього застосування у будинку або квартирі. Головна вимога — забезпечення ефективної вентиляції. Нічого будувати не доведеться.

Вертикальний

Виділяють декілька типів вертикальних азіатських печей. Якщо брати до уваги найбільш прості, то це яма в грунті, яку обкладають обмазаними глиною цеглою. Важливо спорудити спеціальну трубу, через яку буде надходити повітря до дров, в той час як кришка тандира буде закрита.

Подібні конструкції не дуже складні у виконанні, тому багато на дачах вибирають саме такий варіант азійських печі, щоб готувати для своєї родини, друзів.

Робимо своїми руками

Представлений тандир своїми руками буде складатися з полнотельного цегли, глини, піску, цементу і колосникової решітки.

І як зробити тандир, не маючи досвіду і навичок? Для початку радимо детально вивчити інструкції, подивитися відео і проконсультуватися з фахівцями. Насправді споруда не складна. Потрібно просто зважитися на цей крок.

Давайте почнемо розмову про те, як зробити тандир своїми руками.

Визначтеся з габаритами. Є готова схема, або можна орієнтуватися на свої вимоги і побажання. Зазвичай подібні азіатські печі роблять діаметром близько метра і висотою близько 1,2 метрів. Верхня частина повинна вийти звуженою, близько 50 сантиметрів у діаметрі.На спорудження печі з такими габаритами у вас повинно піти 16 рядів цегли. З 8 рядів створюється нижня частина, а ще 8 йдуть на звуження конструкції.Внутрішній простір печі обов’язково обмазується розчином з глини. Тут важливий вибір якісної глини, щоб вона забезпечувала збереження спека.Нижня частина тандира обов’язково закладається в грунт. Зробіть поглиблення для печі так, щоб після заливки фундаменту до поверхні залишалося приблизно 60 див.Залийте фундамент для азійських печі тандир, дайте йому висохнути.Поверх фундаменту укладається перший круг цегляної кладки — контур. Потім закладається вся поверхня цеглою, залишивши тільки прямокутний отвір для створення піддувала завширшки не більше 20 див.Далі по контуру укладають до 9 ряду.Починаючи з 9 ряду, йде зсув на 30 мм, щоб у результаті верхня частина печі отримала діаметр отвору близько 50 див.Всередині і зовні тандир обмазується глиною.Висушується близько 3 тижнів і засипається ґрунтом нижня частина. Залишається прожарити піч хмизом і все.

Зробити самому піч тандир не складно, якщо грамотно підійти до цього питання. Зате результат — це різноманітні страви з чудовим ароматом і смаком.

etapech.ru

Тандир своїми руками з цегли

Незважаючи на всі досягнення науки і техніки, люди в 21 столітті ще не навчилися обходитися без їжі. Щоб зробити процес приготування їжі більш комфортним можна скористатися газовою плитою і мікрохвильовою піччю, але при всій зручності, яке дарує використання таких пристроїв, якість приготовленої їжі не буде знаходиться на високому рівні.

Що собою являє тандир

Набагато смачніше і ароматні їжа, приготована на відкритому вогні, або з використанням пристосувань, які використовують натуральне тепло від згоряння дров. Одним із таких оригінальних пристроїв, в яких нагрів здійснюється за рахунок горіння натурального палива, є тандир. Тандир — це велика кувшинообразная керамічна жарова піч.

11111

Облаштування тындыра самостійно

Як правило, така піч встановлюється у дворі і може бути переносний або стаціонарною. Внутрішній об’єм печі становить від 0,25 до 1,0 м3, а верхній отвір, для завантаження продуктів, — близько 0,5 м в діаметрі. Така конструкція дозволяє дуже економно витрачати паливо за рахунок великої акумуляції тепла всередині печі.

Тандир використовується для випічки хліба, приготування шашлику і самси. В Узбекистані така піч застосовується для копчення баранини, яка на місцевому мовою називається «тандир кабоб».

Як працює?

Принцип роботи тандира дуже простий. Якщо відбувається розпал печі не в перший раз, то необхідно очистити дно печі від золи і вугілля, які залишилися від минулого використання тандира. Потім на дні посудини слід розмістити дрова. Дрова підпалюють, а посудину на весь час горіння палива накривається металевою кришкою. Для того щоб піч розігрілася до робочої температури, достатньо її протопити протягом години. Після прогорання дров піч відкривають і підвішують шампури з м’ясом за ґрати, яка розташовується у верхній частині печі.

Для приготування хліба, використовується бічна внутрішня площина, яку необхідно протерти від сажі. Перед тим як приліпити коржі до бічної поверхні посудини проводиться видалення вугілля.

11111

Види тандира

Такий вид печі використовується багатьма народами світу для приготування їжі, тому існує величезна кількість різновидів цієї керамічної печі. Всі види тандирів можуть бути розділені на наступні:

11111

Тиндир — відмінне споруда для приготування їжіСтаціонарні печі — виготовляються з вогнетривкої цегли і мають значний діаметр судини. Стаціонарні печі володіють більшою теплоємністю за рахунок більшої маси, але для їх установки потрібно витратити значну кількість часу.Мобільні тандири — виготовляються з шамотної глини і являють собою керамічний посуд з товщиною стінок до 7 див. Для зменшення тепловтрат, на поверхню переносного тандира наноситься додатковий шар теплоізоляції. Конструкція мобільного печі також має піддувало, через яке подається повітря для забезпечення процесу згоряння дров. Видалення золи і вугілля, після згоряння палива, проводиться через поддувальное отвір.Електричні тандири — сучасні мобільні пристрої, які можна встановити навіть в квартирі багатоповерхового будинку. Смак страв, приготованих в таких пристроях не порівняти з їжею з класичного тандира, але якщо немає свого дачної ділянки, така піч дозволить легко приготувати запечене м’ясо або коржі без використання дров. Крім перерахованих моделей, такі печі можуть бути вертикальними і горизонтальними. У вертикальних печах завантаження продуктів і дров здійснюється зверху. Такі пристрої ідеально підходять для приготування шашлику або копченого м’яса. У вертикальних тандирах крім м’яса, можуть бути приготовлені і коржі, які прикріплюються до бічній площині.

У горизонтальних тандирах завантаження дров здійснюється збоку. У таких конструкціях проблематично здійснити правильне копчення м’яса, але для приготування хліба, горизонтальна піч ідеально підходить.

Покрокова інструкція споруди тандира

Виготовити тандир своїми руками зовсім нескладно, але необхідно правильно підібрати матеріали для стін і фундаменту. Для зведення стаціонарного тандира на присадибній ділянці знадобляться наступні матеріали:

  • Керамічна цегла.
  • Шамотна глина.
  • Річковий пісок.
  • Цемент М400.
  • Натуральний камінь.
  • Вода.
  • Сталева решітка.

Кількість матеріалів, які будуть використані, залежить від розміру тандира, який планується встановити на ділянці. Роботи по зведенню тандира починаються з заливки фундаменту. Дана операція виконується в такій послідовності:Робиться поглиблення, яке за розміром має бути трохи більшим, ніж діаметр печі. Глибина ями під фундамент не повинна бути великою, досить зняти грунт на 150 — 200 мм.На дно ями насипається шар річкового піску товщиною близько 50 мм.На шар піску укладається армована металева сітка.Над поглибленням встановлюється опалубка висотою 100 мм, і в яму заливається цементний розчин.

Після заливки фундаменту необхідно зробити перерву в роботі, для того щоб бетонний розчин набрав марочну міцність. У літній час досить 2 тижнів для повного висихання фундаменту. У цей період рекомендується періодично зволожувати бетон, щоб запобігти його розтріскування.

Коли фундамент повністю висохне, необхідно відступити від краю бетонної площадки на 150 мм, і крейдою позначити зовнішній діаметр печі. З означеного діаметру поступово нарощується цегляна стіна.

11111

Роботи повинні проводитися в такій послідовності:Перший ряд складається з цеглин, встановлених у вертикальному положенні. Цей ряд обов’язково повинен бути перерваний з того боку, де планується облаштувати піддувало. Укладання цегли здійснюється на цементний розчин, який готується в співвідношенні 1 до 3 з річковим піском.Коли перший ряд буде викладений, таким же чином здійснюється кладка 2 і 3 ряди, з тією лише різницею, що необхідності переривати верхні ряди не буде.Наступні ряди цегли поступово звужуються всередину. Кількість верхніх рядів залежить від розміру нижнього діаметра печі, адже для зручності завантаження продуктів всередину печі, необхідно залишити отвір не менше 0,5 метра в діаметрі.

Наступний етап спорудження печі цієї конструкції полягає в ретельному обмазування внутрішньої і зовнішньої поверхні тандира шамотною глиною. Глиняний розчин для обмазування стінок тандира рекомендується робити з додаванням овечої вовни. Овеча шерсть з внутрішньої сторони вигорить під час випалення печі, і на поверхні з’являться мікротріщини, які будуть сприяти більш легкої фіксації тесту при приготуванні коржів і хліба.

Можна зробити дім на колесах своїми руками? Детальніше читайте в нашому матеріалі.

Тут наші читачі вивчать детальну інструкцію по створенню мангала з металу.

Чи можна самостійно зробити ставок на дачі? Докладніше ми розповімо тут.

Обмазуючи глиняно-вовняним розчином зовнішню сторону печі, можна значно знизити теплові втрати, адже щільність розчину, за рахунок використання овечої вовни, буде значно нижче. Коли глиняний розчин повністю висохне, проводиться випал тандира. Ця операція повинна бути виконана обов’язково. Якщо почати експлуатацію печі відразу при робочій температурі, то стіни печі можуть розтріснутися і тандир повністю зруйнується. Випал проводиться в кілька етапів, невеликими порціями дров.

По закінченні випалу, піч можна використовувати за призначенням, але естетичні якості такої печі не будуть на висоті, навіть при акуратному виконанні обмазки стін.

Щоб піч придбала кращий декоративний вигляд, її необхідно облицювати натуральним каменем. Ця операція дозволить не тільки поліпшити зовнішній вигляд тандира, але і знизить теплові втрати за рахунок збільшення товщини стін. Більш товсті стіни довше віддають тепло, тому достатньо один раз протопити тандир, щоб протягом кількох годин займатися приготуванням їжі без додавання палива.

11111

Поради та рекомендації

Зробити облицювання тандира можна і за допомогою цегли. Така конструкція ще краще дозволить зберегти тепло, за рахунок використання керамзиту, який засипається між стінами, обмазаними тандира, і квадратної цегляною стіною встановленої по периметру.Для обмазки тандира необхідно використовувати тільки якісну шамотну глину. Матеріал повинен не тільки витримувати високу температуру, але і бути екологічно чистим.На поддувальное отвір обов’язково слід встановити дверцята або засувку, яка дозволить обмежити або повністю перекрити подачу повітря всередину печі, коли це буде необхідно.

Тандир своїми руками — фото інструкція виготовлення

11111

Одна з найдавніших печей, відомих людству, — тандир, досі не тільки живе, але і є основним елементом для приготування страв національної кухні багатьох східних народів. Кажуть, що його батьківщина – Месопотамія і називався він спочатку «тинуру». Тандир легко виготовити своїми руками, і він дуже економічний. З тією ж кількістю пального (дров, хмизу, сухого коров’ячих коржів) можна приготувати в кілька разів більше їжі, ніж в будь-якому іншому пристрої. Воно й зрозуміло: немає в цих країнах нашої тайги. На цьому історичний екскурс і перервемо, а приступимо до самостійного виготовлення тандира.

Виготовлення тандира з глини своїми руками крок за кроком

Зрозуміло, що глина російської глибинки за своїм складом відрізняється від узбецької «живої глини», але деякі прийоми роботи і матеріали ми можемо використовувати.

11111

Для початку розглянемо схему простого тандира. Цей тандир, розташований над поверхнею землі. Його зробити простіше, та до того ж це дозволить дещо модернізувати схему стародавньої печі, влаштувавши піддувало, що дає можливість прискорити процес переробки дров на вугілля, які нам потрібні для нормальної роботи тандира. Правда, в нашому першому прикладі ми використовуємо найбільш близькі до протопечи матеріали, цегляні варіанти розглянемо нижче.

11111

А решта – близько до схеми, зображеної вище. І починаємо з фундаменту, вірніше – основи під тандир. Оскільки він у нас буде глиняним, нам треба подумати про фортеці його нижній частині, ніж про серйозну несучої здатності, яка потрібна при цегляному виконанні цієї печі.

1. Підстава

Вириваємо невелику канавку у вигляді бублика в землі потрібного діаметру, щоб укласти в неї валуни, що формують основу печі.

11111

Щілини між ними можна заповнити цементно-піщаним розчином, а можна просто просипати піском, який ми розподіляємо рівномірним шаром 10 – 15 см всередині утворився поглиблення. Це і буде основою нашого тандира.

11111

Пісок, в тому числі, виконає роль дренажу, що відводить зайву вологу від нашої глиняного конструкції. А ще він – чудовий акумулятор тепла. Адже вся робота тандира базується на дії накопиченого піччю тепла від прогорілого палива при приготуванні їжі. Вирівнявши верх піщаної подушки, укладіть на неї шамотна цегла строго за рівнем, як показано на фото.

11111

На цьому підготовка підстави для глиняного тандира буде завершена. Шамотна цегла чи не єдиний сучасний матеріал, який ми використовуємо при будівництві глиняного тандира своїми руками. Хоча ні. По-дрібниці буде ще дещо, чого відмовлятися буде явно нерозумно. Але, якщо ви захочете максимально відповідати традиціям, то замість шамотної цегли зробіть багатошарову глиняну платформу, армовану в нижніх шарах переплетеними гілками, а в верхніх – верблюжої або овечою вовною, яку сміливо можна замінити кінським волосом.

Пам’ятайте, що глину для розчину потрібно готувати. Краще взяти для цього вымороженную глину, пролежала мінімум одну зиму на поверхні. Ретельно просіяти або продавіть її через сито, щоб позбутися від грудочок, замочіть водою дня на 2 – 3. В процесі ретельно переминайте глину руками або ногами. На завершальному етапі вмісіть в неї шерсть. На худий кінець можна використовувати довгу базальтову фібру, вона не розплавиться. Можна додати до 2 частин дрібного річкового піску. Точніше склад розчину ніхто не підкаже. Потрібно пробувати. Дуже багато залежить від якості глини. З нього потрібно виготовити або валики завтовшки 6 — 7 см, або смужки тієї ж товщини, або кульки такого ж діаметру і по можливості витримати пару днів у холодному не сухому приміщенні.

2. Стіни

З щільного, бажано вологостійкого (вощеного) картону виготовте конус, як показано на фото нижче.

11111

У нижній частині необхідно, щоб діаметр усіченого конуса був 50 – 60 см, а у верхній – 35 – 40 див. Встановивши його строго по центру основи, поступово, без особливих зусиль починайте обкладати глиняним розчином.

11111

Щоб картонний конус не деформувався в процесі викладання тандира, всередину засипається пісок, компенсує тиск ззовні.

Коли стінки тандира піднімуться на висоту 70 – 75 см, сформуйте з зволоженого піску півсферу, як показано на фото, обліпили її мокрими газетами і доповісте з цього макету глиняний розчин.

11111

Таким чином, ви сформуєте верхню форму тандира, що дозволяє раціонально використовувати внутрішнє тепло.

11111

Десь на другий день, коли глина вже досить схопиться, але ще не затвердіє, зрізайте верхівку. Для розмітки зрізу можна використовувати відро відповідного діаметру.

11111

Не забудьте сформувати віконце піддувала розмірами приблизно 15 х 15 см. А якщо до цього віконця вам вдасться виліпити і відповідну глиняну дверцята з вмонтованою в неї металевою ручкою, то згодом робота вашої печі буде ще більш ефективною.

11111

Через тиждень виймайте пісок і картонний конус, і залишайте тандир досыхать десь на тиждень, а то і дві, і лише після цього можете зробити першу топку. Так, потурбуйтеся, щоб до всіх цих процедур можливі опади не зіпсували вашу роботу. Насправді, топок потрібно зробити не менше 3-х, в проміжках між ними закладаючи можливо з’явилися тріщини глиняним розчином, довівши кількість піску в ньому до співвідношення 1 : 4, 1 : 5. Цим же розчином, з зволоженням, обробляємо внутрішню поверхню тандира.

11111

Важливо! Перед останньою перевірочної топкою змастіть внутрішню поверхню печі рослинним маслом. Выгорев, вона підготує поверхню до смаження коржиків та інших страв на стінках тандира. А перед безпосереднім прикріпленням коржів на стінку тандира, її зволожують.

3. Нюанси виготовлення

В принципі ваш тандир готовий, але ми радимо виконати ще три процедури:Додатково утепліть його, підвищивши ККД. Це можна зробити тим же глиняним розчином, але з додаванням соломи або тирси.Заштукатурьте зовні піч чим-небудь сучасним, призначеним для зовнішніх робіт із застосуванням штукатурної сітки і (за бажанням) барвників. Зробіть проміжний глиняно-піщаний розчин зі сталевою сіткою і вже з нього – фінішний. Це не тільки додасть привабливий зовнішній вигляд вашому тандиру, але й на довгі роки продовжить його життя.Виготовте кришку, можна з тієї ж глини, а можна і просто використовувати металеву, бажано утепливши її зверху негорючим матеріалом. Це дозволить ще більше урізноманітнити ваше тандырное меню, перетворивши піч практично в духовку.

Тандир з цегли своїми руками

Якщо у вас немає ні часу, ні бажання морочитися з традиційним тандиром, розгляньте більш сучасний його варіант – цегляний тандир. Зроблений правильно, він мало чим поступиться своєму старшому братові.

Оскільки цегла – матеріал не легкий, фундамент цієї споруди необхідний більш масивний. Навряд чи є сенс закладати його на глибину промерзання, але от передбачити сантиметрів 15 – 20 щебеневої підсипки і приблизно стільки ж піщаної, ми б рекомендували. Враховуючи гідрофільність бетону і цегли, такий дренаж зайвим не буде.

11111

Діаметр основи розраховуйте, попередньо розставивши цеглини на рівній площадці, виходячи з внутрішнього розміру тандира – від 40 до 65 – 70 см. Діаметр фундаменту зробіть сантиметрів на 10 — 20 більше, в залежності від того, яким буде зовнішній контур. Верх бетонної основи повинен бути строго горизонтальним.

11111

Далі створіть шаблон, в якому на висоту 2-х цеглин повторюється внутрішній діаметр тандира, а верхній 3-й ряд, робиться з звуженням на 5 – 8 див. Цеглу внутрішнього контуру ставляться вертикально на ребро, так, щоб товщина стінки цього контуру вийшла в півцеглини.

11111

Виберіть шаблон строго по центру фундаменту, верхню частину його, закріпивши консольно до виносного стовпа за габаритами майбутнього тандира.

11111

При такому варіанті закріплення шаблону виставлення цеглин стане завданням нескладною. Для внутрішнього поясу тандира краще використовувати спеціальний шамотна цегла. Шви заповнювати розчином на основі того ж шамоту, а краще купити готовий склад для кладки печей і додати в нього для фортеці небагато кухонної солі.

Також заповнення швів можна виробляти на глиняно-піщаному розчині з додаванням базальтової фібри і тієї ж солі. По зовнішній стороні ряди цегляної кладки стягуються сталевий в’язальним дротом, бажано в два дротових кільця на ряд. Останній цегла верхнього звужується ряду підганяється в розмір за допомогою болгарки з диском великого діаметру або на камнерезном верстаті. Шви з внутрішньої сторони ретельно затираються, щоб не було напливів розчину. Відсутність щілин між цеглинами – обов’язкова умова нормальної роботи тандира.

11111

Зовнішній цегляний контур можна виконувати з будь-якого глиняного, або навіть силікатної цегли на цементно-піщаному розчині, відступивши від внутрішнього на 5 – 7 см, в які вкладається базальтовий утеплювач, або вермикуліт, або будь-який інший негорючий матеріал, можна використовувати керамзит. Самий верх зовнішнього контуру з’єднується з внутрішнім, або накриває його (робиться це для того, щоб шар утеплювача не намокав, що може призвести до негативних наслідків, і вже точно зведе його роль до мінімуму). При цьому не обов’язково повторювати вигин верху тандира.

Сучасний тандир без піддувала виглядає архаїчно, тому робити піддувало треба. Можлива також установка колосникових грат. Дуже непогано на підставу (на дно тандира) укласти шамотна цегла навзнаки в 2 ряди. Це також підвищить ефективність приладу.

Якщо цегляний тандир використовувати також для випічки коржів та інших виробів з борошна, рекомендується з внутрішньої сторони оштукатурити його способом і матеріалом, описаним вище. Непогано провести всю ту ж підготовку поверхні, що і в глиняного тандира. Хоча для деяких, в т. ч. борошняних виробів, може підійти варіант і без внутрішньої штукатурки.

Варіації на тему виготовлення тандира

Два описаних способу самостійної побудови тандира використовуються найчастіше, але є варіанти.

Останнім часом стало дуже модним встановлювати тандир в кафе і ресторанах. Їжа, приготована в таких печах, має ряд незаперечних переваг у порівнянні з більш традиційними способами приготування тих же страв. М’ясо, засмажене в тандирі, практично не втрачає ваги і об’єму, дивно соковите і ароматне. Те ж стосується і овочів, а вже деякі борошняні вироби не приготувати більше ніде. Для таких випадків цікавий варіант електричного тандира, схема якого показана на наступному фото.

11111

Крім того, встановлена над электротеном металева решітка не дасть перетворитися у вугілля навіть несанкціоновано отлепившейся коржику. Та й обслуговування такої печі значно спрощується, а вихід на робочий режим з часу значно скорочується.

11111

Якщо ви не зовсім готові до повноцінного самостійного будівництва такої печі, а дуже хочеться, можете придбати готовий тандир в спеціалізованому магазині і доопрацювати його, спорудивши для нього підставу й утепливши за однією із запропонованих схем.

11111

Варіацій на тему цієї стародавньої печі маса. Потрібно тільки добре вникнути в технологію її роботи, щоб не втратити в процесі творчості, головних переваг.

Приготування їжі в тандирі

Існує ще більше способів, ніж конструкцій цих печей, приготування різних страв у печі-тандирі. Для цього створюються різні пристосування, що дозволяють одночасно готувати кілька абсолютно різних страв. Так, замість кришки, на горловину тандира можна поставити казан відповідного діаметра і паралельно зі стравами, що готуються всередині печі, приготувати плов, зварити шурпу або просто закип’ятити воду для чаю.

Нескладне пристосування дозволить поярусно розподілити різні продукти харчування так, щоб жир, який стікає в процесі приготування м’яса, служив приправою для готуються разом з ним овочів, а курка не обмінювалася соками з шашликом і кебабом.

Залишається додати, що при виготовленні пристосувань для готування в тандирі важливо пам’ятати, що вона здійснюється не на відкритому вогні, а тоді, коли дрова повністю перегоріли. При цьому використовується тепло, накопичене самою піччю, тому температура у стінок буде вище, ніж по центру. Добре себе зарекомендували різнорівневі решітки типу барбекю, виконані або на ніжках, або на підвісі. А от традиційні шампури в тандирі використовувати не рекомендується, м’ясо може в процесі приготування просто сповзти з нього, та й брати не зовсім зручно.

Тому, або використовують піки, як на першому фото вище, або спеціальні шампури з додатковими гачками для підвісу на горизонтальні прути і одним або декількома отворами в нижній частині. Після нанизування на шампур м’яса в ці отвори просмикуються штифти-обмежувачі, і м’ясо не сповзає з нього.

А взагалі, одного разу спробувавши їжу, приготовлену в тандирі, ви точно захочете ще.