Зміст

  1. Відмінності
  2. Управління та функціонал 
  3. Що вибрати

Духова шафа — пристрій, який можна побачити в кожному будинку. Але в останній час досвідчені користувачі стали віддавати перевагу не звичним духовкам, а конвекційним печам.

Відмінності

Відмінності

Конвекційна піч відрізняється від духової шафи насамперед наявністю вбудованих вентиляторів і розташуванням нагрівального елемента. У традиційній духовці нагрівальні елементи зазвичай встановлюються зверху і знизу. У конвекційній печі ТЕНи розташовуються по периметру, а вентилятори поширюють нагріте повітря по всьому внутрішньому об’єму завдяки цьому страва в камері піддається впливу з усіх сторін. Багато печей оснащують двома вентиляторами, покращуючи якість приготування.

Час приготування в печі в порівнянні з духовкою зменшується приблизно на 25%, так само як і витрати електроенергії. Помічено, що в них можна виставляти нижчу (на 10-15 ° С) температуру без погіршення якості готування.

На відміну від духівок, в печах можна розміщувати одночасно кілька страв на різних рівнях. Щоб попередити висихання їжі, їх доповнюють системою зволоження парою. Вода заливається в особливий резервуар, а потім надходить дрібними порціями на вентилятор і під дією високих температур перетворюється на пар.

Особливо добре в печах з конвекцією вдається випічка: завдяки зволоженню вона виходить більш пишною, м’якою і не випадає з часом. Для кращого обтікання гарячим повітрям рекомендується використовувати форми з низькими бортиками. Тим, хто тільки-но вчиться готувати, допоможуть вбудовані автопрограми.

Управління та функціонал

Управління та функціонал 

Системи управління духової шафи і конвекційної печі однакові: виробники пропонують моделі з механічним перемикачем або електронними сенсорними кнопками, а в багатьох випадках і з дисплеєм. Подібними є і багато інших особливостей — таймер, внутрішнє освітлення камери, попередній нагрівання і т. п. Майже у всіх печах є функція відключення вентиляторів, яка розширює їх можливості.

Що вибрати

Що вибрати

Недоліками конвекційних печей вважається порівняно висока вартість, а також досить суворі правила завантаження: наприклад, деко в них потрібно встановлювати, починаючи від центру.

Придбати пристрій з конвекцією варто тим, хто звик багато пекти або готувати на велику сім’ю, а також хоче вдосконалити свої навички в приготуванні їжі. Для порівняно рідкісного використання достатньо і класичної духової шафи.