Зміст

  1. Як вибрати краплинну кавоварку
  2. Як вибрати ріжкову кавоварку
  3. Як вибрати гейзерну кавоварку

Як вибрати кавоварку? Таке питання рано чи пізно постає перед кожним поціновувачем кави, якій не вистачає часу або терпіння на суєту з традиційною туркою. Хтось робить вибір на користь кавомашини — громіздкого і дорогого обладнання, здатного приготувати напій, що бадьорить, практично без вашої участі. Однак користуються попитом і прості пристрої без автоматики — кавоварки. Вони теж є електричними приладами, проте вимагають виконання багатьох операцій вручну і тим самим надають свободу для творчості. Залежно від особливостей конструкції всі моделі діляться на капельні, ріжкові і гейзерні. Найчастіше їхня ціна цілком доступна, що виступає важливою перевагою.

Якщо ви задумалися про те, як вибрати кавоварку, рекомендуємо спочатку визначитися, який саме напій ви будете на ній готувати. Саме цей фактор вважається найголовнішим, адже від нього залежить тип пристрою:

  • Крапельні моделі здатні зварити тільки американо;
  • Для міцного еспресо необхідна ріжкова кавоварка;
  • Якщо вона буде забезпечена капучинатором, то підійде для напоїв з молочною пінкою на основі еспресо (латте, капучино і т.д.);
  • Гейзерна кавоварка дає насичений напій, що є чимось середнім між кавою з турки і з френч-пресу.

Як вибрати кавоварку

Як вибрати краплинну кавоварку

Ці пристрої — найбільш прості і в той час функціональні. Ключовим елементом конструкції є фільтр, тому такі моделі іноді називають фільтраційними. У них є ємність для води і фільтр у формі конуса, в який засипається мелена кава. Принцип роботи нескладний: вода нагрівається до температури приблизно 90 градусів і просочується через шар подрібнених зерен, стікаючи в спеціальну колбу або відразу в чашку.

Переваги:

  • Практичність.
  • Надійність.
  • Низька вартість.

Завдяки своїм перевагам крапельні кавоварки користуються великою популярністю і представлені в широкому асортименті. При виборі зверніть увагу на якість фільтра, обсяг колби і матеріал, з якого вона виконана. Один із найважливіших критеріїв — потужність. Чим вона менша, тим довше буде нагріватися вода, а значить, ви отримаєте міцніший насичений напій. Деякі моделі оснащені регулятором фортеці, для них параметр потужності не настільки критичний.

Як вибрати кавоварку

Як вибрати ріжкову кавоварку

Свою назву ці пристрої отримали через особливості конструкції — кава у них міститься в спеціальний ріжок. Подрібнені зерна засипаються в металевий фільтр і добре утрамбовуються, потім фільтр вставляється в ріжок-тримач. Гаряча вода під високим тиском проходить через каву і подається в чашку. В результаті ви отримуєте ароматний еспресо з характерною пінкою.

Переваги:

  • Простота управління.
  • Ергономічність.
  • Різноманітність напоїв: у випадку, якщо є капучинатор, такий прилад допоможе приготувати ще й латте, капучино та багато інших варіантів кави.

Відповідно до свого принципу роботи ріжкові кавоварки діляться на два види:

  1. Помпові: тиск забезпечується насосом і може бути досить високим — до 15 бар;
  2. Парові: тиск створюється за рахунок внутрішнього котла і рідко перевищує 4 бар.

У другому випадку смак виходить не настільки вираженим, більш «глухим», зате концентрація кофеїну в такому напої підвищена.

Як вибрати кавоварку

Як вибрати гейзерну кавоварку

Такий прилад складається з трьох головних елементів: нижньої колби, сітчастого фільтра і верхнього колектора для готової кави. Подрібнені зерна поміщаються в фільтр, в резервуар заливається вода і нагрівається до кипіння. Під тиском пари вона піднімається вгору, проходить через шар кави і впорскується в верхнє відділення, де і накопичується готовий напій. Ці пристрої найчастіше призначені для використання на газовій або електричній плиті, але є моделі зі вбудованою системою нагріву, які потрібно підключати до електромережі.

Переваги:

  • Компактність.
  • Відсутність ризику, що кава «втече», як при приготуванні в турці.
  • Доступна ціна.

Врахуйте, що для правильної екстракції резервуар необхідно щоразу наповнювати водою до максимально допустимого рівня. При неповному завантаженні прилад працювати не буде. Тому при підборі відповідного варіанту важливим фактором є обсяг кавоварки — він може бути як зовсім невеликим, на 1-2 порції, так і досить значним.

Як вибрати кавоварку

Різновидів пристроїв для приготування кави багато, і кожен має свої особливості і переваги. Ось чому немає однієї-єдиної відповіді на питання як вибрати кавоварку? Слід взяти на увагу і спосіб приготування, і матеріали, і обсяг. Ціна і дизайн теж мають значення. Сучасні виробники пропонують великий асортимент моделей на будь-який смак, в тому числі з різними цікавими опціями.