Класи енергоспоживання морозильної камери – що означають та який краще вибрати

Зміст

  1. Що являє собою енергоефективність
  2. Як розшифрувати значення класу
  3. Як вибирати техніку з етикетки
  4. Який клас кращий і чому?
  5. Як додатково економити

Клас енергоспоживання морозильної камери, на відміну від багатьох інших типів побутової техніки, має суттєве значення в питаннях економії коштів на комунальних платежах. Саме вона працює 24 години на добу без відпочинку та вихідних, а значить витрачає чимало ресурсів для регулярної підтримки необхідної температури. Варто тільки згадати, коли останній раз ви відключали морозильник, стане зрозуміло, що серед побутових помічників у сучасній квартирі це «ненажерливий» екземпляр.

Що є енергоефективністю

Кольорову наклейку зі шкалою від зеленого до червоного бачили, мабуть, все, але ось закладений у ній сенс цікавить не багато. Ми звикли орієнтуватися на більш високий клас, а що він взагалі означає? Першими перейнялися масштабами енергоспоживання країни ЄС, саме їхньою системою класифікації ми користуємося сьогодні в Росії.

klass-energopotrebleniya-morozilnoy-kamery- 1-min.jpg

Маркування латинських літер від A до G означає відповідність певному діапазону витрати технікою кВт на цикл/одиницю часу у відношенні до номінального стандарту для даного виду товару. Чим економічніший пристрій витрачає енергію, тим більший клас йому надають, так група А (А, А +, А ++, А+++) найбільш ефективні. Правовими нормами жорстко контролюється енергоємність валового національного продукту, тому в більшості країн товари класу D і нижче заборонені до експорту і практично не виробляються. -ui-font-family-helvetica));»> 

Як розшифрувати значення класу

Звичайно, неможливо уніфікувати в одному значенні всю побутову техніку відразу, кожна з них має як технічні особливості, так і регулярность експлуатації. Для кожного виду обладнання стандарт значення розрахований за індивідуальною формулою, що намагається врахувати всі ключові параметри роботи. Морозильник бере за основу річну енергію, що витрачається до обсягу заморожуваних продуктів. Але і тут не все так прямолінійно. Додатково враховується корисний об’єм самої камери та температурний діапазон, який додає коефіцієнт до загальної формули.

До 2010 року клас розшифровувався безпосереднім значенням кВт*год, за наказом Мінпромторгу Росії від 29 квітня 2010 р. № 357 він став залежати від індексу енергетичної ефективності Energy Efficiency Index (EEI). Розрахунок є відношенням номінального стандарту річного споживання в даній групі до фактичного для конкретної моделі.

klass-energopotrebleniya-6-min.jpg

   А+++  А++  А+  А У  З  D  E  F  G
 До 2010 р.
 кВт*год
       <0,15      <0,17      <0,19      < 0,23      < 0,27      < 0,31      <0,35      < 0,39      >0,39
 Після 2010 року
EEI, %
     <22      <33      <42      <55      <75      <90      <100      <110      <125      >125

Як вибирати техніку з етикетки

Для початку важливо згадати, що уніфікована етикетка — це обов’язок кожного виробника відповідно до директиви комісії Євросоюзу з маркування етикеткою енергетичної ефективності ЄС №2010/30/ЄС. Ця інформація спрямована на стимуляцію усвідомленого вибору споживача та надання йому повної інформації з найважливіших властивостей продукції, що купується. Так маркування має бути зазначено на самому товарі, на сайті або в інтернет-каталозі, в технічної документації до побутової техніки. Вона може містити:

  1. Назва бренду та модель.
  2. Клас споживання енергії та річне значення.
  3. Тип форм-фактору.
  4. Корисний обсяг.
  5. Вироблений шум.
  6. Іншу технічну інформацію щодо особливих властивостей моделі.

Який клас кращий і чому?

Перше, чим були спантеличені творці ініціативи з обов’язкового маркування — лякаючим обсягом електроенергії для забезпечення найпростіших побутових приладів, які є в кожному будинку, вироблення якого завдає колосальної шкоди навколишньому середовищу. Вибираючи морозильну камеру з ефективною витратою електроенергії, ви вносите великий внесок у збереження нашої планети. Наприклад, різниця між високими класами «А» та «А++» подвійна!

Другим пунктом перейдемо до практичної вигоди для споживача. Використовуючи середнє номінальне значення для морозильників, ми побачимо, що техніка з класом «G» витратить у два рази більше норми, а «А++» у п’ять разів менше. Перекладемо це відношення до реальних сум річної витрати електрики і помножимо на тарифи у вашому регіоні. Оце вигода!

klass-energopotrebleniya-morozilnoy-kamery-2-min.jpg

Ми вже згадали, що держава контролює бізнес у питаннях енергоємності виробництва, а значить скорочення енергоспоживання — пріоритетне завдання розробників, кожна нова модель буде вищого рівня. Користувач в такому випадку отримує найпередовіші технології та технічні можливості саме в сучасних моделях тільки з високим класом. -helvetica));»> 

Як додатково економити

Пам’ятайте, що значення на етикетці вказано на основі проведених дослідів у лабораторних умовах, в реальності користувачі перевищують значення, самі того не усвідомлюючи. Як знижувати споживання:

  • Проводіть установку відповідно до інструкції, не ставте морозильник біля нагрівальних приладів, батарей або на постійному сонці;
  • Регулярно видаляйте льоду, якщо морозильник не має автоматичної системи;
  • Вибирайте температурний режим за вимогами, а не максимально можливий.
Back To Top