Зміст
- Які бувають
- Що придбати
Приготування кави — ціле мистецтво, яке не так просто освоїти. Навіть використовуючи один і той же сорт, можна отримати напій різного смаку та якості. Це відноситься не тільки до кави, звареної в турці, але і до приготовленої в кавоварці або в кавомашині.
Що вибрати істинному любителю кави? Виробники пропонують безліч моделей, серед яких найпопулярнішими є ріжкові, крапельні та капсульні.
Які бувають
У ріжкових кавоварках використовується мелена кава. Більшість із них—досить об’ємні агрегати зі вбудованою кавомолкою, які помістяться не у всякій кухні, але є і невеликі кавоварки-еспресо. Назвою своєю вони зобов’язані ріжку, в який закладається порція меленої кави. Потім кава трамбується, ріжок встановлюється в тримач, і після включення через шар гущі проходить гаряча вода під високим тиском. Насичуючись смаковими та ароматичними речовинами, вона в результаті потрапляє в чашку. Багато кавоварок цього типу оснащуються капучинатором для приготування молочної піни. Знавці цінують ці пристрої за можливість підбору міцності і смаку напою, адже наповнювати ріжок потрібно вручну. Ще одна їхня гідність — улюблена багатьма кавова пінка. Сам напій готується без участі людини, воно потрібне лише на етапі підготовки, при ущільненні маси в ріжку. Мінуси цих кавоварок — більш складне управління і великі габарити.
Крапельні кавоварки влаштовані значно простіше і займають менше місця. Вони складаються з корпусу з ТЕНом в основі, резервуару для води та колби для готового напою. Зверху над колбою розміщується в тримачі паперовий або нейлоновий фільтр з меленою кавою. Після включення нагріта до 90-95°С вода по краплях проходить через шар кави, фільтрується і потрапляє в колбу. Тут також можна змінювати сорт і кількість кави у фільтрі, а в деяких моделях — швидкість і напрямок падіння крапель. Ці пристрої досить дешеві, прості в обслуговуванні, дозволяють готувати не одну-дві чашки, а великий обсяг напою відразу. У них можна заварювати не тільки каву, але і чай, а також підігрівати воду. Мінуси цих кавоварок — приготування тільки звичайної чорної кави і постійна заміна фільтрів.
Капсульні кавоварки сподобаються тим, хто не любить втрачати час. У них застосовуються спеціальні запаяні капсули, наповнені меленою кавою. Сам пристрій включає корпус з нагрівачем, резервуар для води і контейнер для порожніх капсул. На піддон встановлюється чашка, капсула закладається в спеціальний отвір. Потім, після натискання кнопки «Старт», капсула проколюється, і через неї проходить під високим тиском вода, нагріта до 90°С. Потім напій фільтрується і по трубці потрапляє в чашку. Іноді такі пристрої мають вбудований капучинатор, але в більшості моделей він не передбачений. Переваги цих пристроїв — легкість використання, швидкість приготування, мінімальний догляд за кавоваркою, відсутність змінних фільтрів, невеликі розміри та різноманітність смаків, які пропонують виробники. Серед мінусів — самі капсули, вартість яких досить велика, а купити їх можна далеко не скрізь. Крім того, необхідно міняти фільтри, які можуть бути паперовими або нейлоновими. Герметична упаковка добре зберігає якості кави, але кожна модель дозволяє використовувати тільки капсули від певного виробника.
Що придбати
Вибираючи кавоварку, має сенс керуватися власними вимогами. Якщо вам дорогий час, використовуйте капсульну машину. Якщо любите не еспресо, а капучино — придбайте ріжкову з капучинатором. А для тих, хто хоче заощадити, підійде модель крапельного типу. У будь-якому випадку чашка ароматної кави вам забезпечена.