Зміст
- Способи очищення
- Як почистити вручну
- Підсумок — який тип очищення духової шафи кращий?
Готувати люблять багато хто, але чи знайдеться людина, яка із задоволенням береться за чистку духової шафи. Краплі жиру і частинки їжі в процесі готування осідають на стінках, утворюючи негарну кірку. Особливо це стосується жирів: під дією високих температур утворюють тверду плівку, яку нелегко видалити.
Сьогодні можна вибрати духовку, догляд за якою не забере багато часу і сил. Серед сучасних методів очищення лідирують піроліз, каталіз і гідроліз. Спробуємо визначити, який із способів очищення духової шафи найефективніший.
Спосіб очищення
1. Піролітичне очищення — це випалювання забруднень при температурі близько 500°С. Режим не вимагає втручання людини і повністю безпечний — при його активації дверцята блокуються. Після завершення роботи залишається лише вимести попіл. Повністю очищає духовку за 2-3 години. Перевага – ідеальна чистота. Мінусами цього способу є високе енергоспоживання, неприємний запах при згорянні, а також нагрівання зовнішніх стінок приладу – тому підходить не для всіх кухонь, потрібно спланувати розташування техніки. Цей спосіб широко застосовується в духовках Asko — наприклад, Asko OCS8664A1.
*Всі духові шафи з піролізом можна подивитися тут.
2. Каталітичне очищення передбачає нанесення на стінки спеціального покриття, яке складається з каталізатора окислення — діоксиду церію, оксиду міді, марганцю або кобальту, та вбираючого матеріалу. Каталізатор розкладає жир на сажу і воду, які вбираються абсорбентом, нанесеним на пористу основу. Діє цей спосіб прямо під час приготування їжі при температурі від 140 до 200°С. Покриття з часом може втратити свої якості — тоді його необхідно замінити. Каталізатор наноситься тільки на стіни: дно духовки потрібно чистити вручну. Застосовується в печах Kuppersberg, Korting і інших.
*Каталітичну духовку можна вибратитут.
3. Гідроліз (або парова) — очищення духовки водою та паром при невеликих температурах. Піддон з водою і миючим засобом встановлюється в порожню духовку, нагріту до 90-120°С. Пара розм’якшує наліт і жир, який потім можна стерти вологою губкою. Екологічно, але менш ефективно, ніж піроліз. Займає 2-3 години. Таку очистку слід проводити, не відкладаючи, щоб жир не затвердів. Духовки з гідролізом відрізняє невисока ціна і мале споживання енергії.
*Піч із очищенням парою можна вибрати тут.
Як почистити вручну
Також розповімо про ручні способи почистити внутрішню поверхню духової шафи. Є кілька ефективних методів:
- Використання звичайного миючого засобу для посуду, коли грубка ще всередині тепла. Взяти засіб та змочити їм м’яку губку або ганчірку. Ретельно протерти всі поверхні духовки, особливо забруднені ділянки.
- Оцет. Розводьте оцет у воді у співвідношенні 1:1 та обробляйте їм стінки та дно духовки. Оцет ефективно видаляє жир та пригар.
- Пароочищення. Використовуючи парогенератор чи пароочисник, спрямовуйте потік пари у всі щілини та кутки печі. Пара розчиняє та видаляє забруднення.
- Соду. Розподіліть по дну щіпку харчової соди і увімкніть духовку на 30 хвилин на максимальну температуру. Сода вигорить, видаляючи забруднення.
- Спеціальні засоби. Можна придбати гелю чи крему, створені спеціально для очищення духових шаф. Вони швидко розм’якшують та видаляють будь-який наліт.
Підсумок — який тип очищення духової шафи кращий?
Отже, найбільш ефективними та швидкими є піролітичне та каталітичне очищення. Гідроліз також добрий, але менш ретельний та довгий.
Для тих, для кого значущі швидкість і автоматизація процесу, підійде піроліз. Для економії часу ефективніша модель з каталітичним очищенням. Якщо важливіша економія електроенергії, варто вибрати парову.
Рекомендуємо комбінувати способи очищення для повного видалення забруднень з поверхонь: регулярно проводити ручну обробку губкою із засобом, і раз на 2-3 місяці — той метод, що закладений у прилад. І, звичайно, частота догляду прямо пропорційна як часто ви готуєте печі.