Види очищення духових шаф – піроліз, католіз, гідроліз та який найефективніший спосіб очистити духовку?

Зміст

  1. Способи очищення
  2. Як почистити вручну
  3. Підсумок — який тип очищення духової шафи кращий?

Готувати люблять багато хто, але чи знайдеться людина, яка із задоволенням береться за чистку духової шафи. Краплі жиру і частинки їжі в процесі готування осідають на стінках, утворюючи негарну кірку. Особливо це стосується жирів: під дією високих температур утворюють тверду плівку, яку нелегко видалити.

Сьогодні можна вибрати духовку, догляд за якою не забере багато часу і сил. Серед сучасних методів очищення лідирують піроліз, каталіз і гідроліз. Спробуємо визначити, який із способів очищення духової шафи найефективніший.

Способи очищення духовок

Спосіб очищення

1. Піролітичне очищення — це випалювання забруднень при температурі близько 500°С. Режим не вимагає втручання людини і повністю безпечний — при його активації дверцята блокуються. Після завершення роботи залишається лише вимести попіл. Повністю очищає духовку за 2-3 години. Перевага – ідеальна чистота. Мінусами цього способу є високе енергоспоживання, неприємний запах при згорянні, а також нагрівання зовнішніх стінок приладу – тому підходить не для всіх кухонь, потрібно спланувати розташування техніки. Цей спосіб широко застосовується в духовках Asko — наприклад, Asko OCS8664A1.
*Всі духові шафи з піролізом можна подивитися тут.

2. Каталітичне очищення передбачає нанесення на стінки спеціального покриття, яке складається з каталізатора окислення — діоксиду церію, оксиду міді, марганцю або кобальту, та вбираючого матеріалу. Каталізатор розкладає жир на сажу і воду, які вбираються абсорбентом, нанесеним на пористу основу. Діє цей спосіб прямо під час приготування їжі при температурі від 140 до 200°С. Покриття з часом може втратити свої якості — тоді його необхідно замінити. Каталізатор наноситься тільки на стіни: дно духовки потрібно чистити вручну. Застосовується в печах Kuppersberg, Korting і інших.
*Каталітичну духовку можна вибратитут.

Гідролізне очищення духовки

3. Гідроліз (або парова) — очищення духовки водою та паром при невеликих температурах. Піддон з водою і миючим засобом встановлюється в порожню духовку, нагріту до 90-120°С. Пара розм’якшує наліт і жир, який потім можна стерти вологою губкою.  Екологічно, але менш ефективно, ніж піроліз. Займає 2-3 години. Таку очистку слід проводити, не відкладаючи, щоб жир не затвердів. Духовки з гідролізом відрізняє невисока ціна і мале споживання енергії.
*Піч із очищенням парою можна вибрати тут.

Як почистити вручну

Також розповімо про ручні способи почистити внутрішню поверхню духової шафи. Є кілька ефективних методів:

  1. Використання звичайного миючого засобу для посуду, коли грубка ще всередині тепла. Взяти засіб та змочити їм м’яку губку або ганчірку. Ретельно протерти всі поверхні духовки, особливо забруднені ділянки.
  2. Оцет. Розводьте оцет у воді у співвідношенні 1:1 та обробляйте їм стінки та дно духовки. Оцет ефективно видаляє жир та пригар.
  3. Пароочищення. Використовуючи парогенератор чи пароочисник, спрямовуйте потік пари у всі щілини та кутки печі. Пара розчиняє та видаляє забруднення.
  4. Соду. Розподіліть по дну щіпку харчової соди і увімкніть духовку на 30 хвилин на максимальну температуру. Сода вигорить, видаляючи забруднення.
  5. Спеціальні засоби. Можна придбати гелю чи крему, створені спеціально для очищення духових шаф. Вони швидко розм’якшують та видаляють будь-який наліт.

Підсумок — який тип очищення духової шафи кращий?

Отже, найбільш ефективними та швидкими є піролітичне та каталітичне очищення. Гідроліз також добрий, але менш ретельний та довгий.

Для тих, для кого значущі швидкість і автоматизація процесу, підійде піроліз. Для економії часу ефективніша модель з каталітичним очищенням. Якщо важливіша економія електроенергії, варто вибрати парову.
Рекомендуємо комбінувати способи очищення для повного видалення забруднень з поверхонь: регулярно проводити ручну обробку губкою із засобом, і раз на 2-3 місяці — той метод, що закладений у прилад. І, звичайно, частота догляду прямо пропорційна як часто ви готуєте печі.

Back To Top