Зміст:
1. Переваги вбудованих духовок
2. Духові шафи у великих кухнях
3. Духові шафи в маленьких кухнях
Вбудована техніка з кожним роком все сильніше завойовує ринок. Поступово у споживачів прийшло усвідомлення (а також фінансові можливості), що приміщення має бути не тільки функціональним, але ще й красивим. І, звичайно, хочеться зберегти єдиний стиль на все. Ось тут виробники побутової техніки і отримали повний карт-бланш. Неважливо, що ви вирішили придбати: холодильник, мікрохвильову піч, кавомашину, пароварку, варильну плиту — кухня буде витримана з дизайну, а покупки не зіпсують улюблений інтер’єр. Крім того, є і частково вбудована техніка, чий фасад залишається на увазі. Це зроблено двом причинам:
- підкреслити обладнання приміщення;
- дизайнерські лінійки передбачають техніку в різних стилях: класичний, ретро, прованс, хай-тек, мінімалізм, футуризм, які сильніше підкреслять єдність образу. У ретро-модифікаціях ви можете знайти як відсилання до вікторіанської чи колоніальної епохи, так і образи 1920-х, 1950-х або 1980-х.
Переваги вбудованих духовок
Сучасні духові шафи відрізняються від звичних кухонних плиток тим, що від’єдналися від варильної поверхні. Тому вони можуть бути розташовані будь-де. Якщо параметри приміщення дозволяють, то духовки розташовуються не знизу, як ми звикли, а на рівні рук. Так що доступ стає простішим. Це оцінять споживачі, які люблять пекти або готувати на грилі.
Крім того, інновації потребують прогресивних рішень. Тому духові шафи все частіше з’єднують у собі функції мікрохвильової печі, а також пароварки. Готувати смачну та корисну їжу стало простіше. Ви заощаджуєте не тільки фінанси (адже купити «наворочену» техніку 3-в-1 все одно дешевше, ніж три окремі прилади), а й місце.
Прилади можуть бути електричними та газовими. Але останні вже практично не випускаються, оскільки більш пожежонебезпечні. Особливо в умовах закритих корпусних меблів. Електричні на даний час вважаються актуальними, особливо у зв’язку з розвитком розумної електроніки. Такі духовки мають чимало переваг:
- У вбудованих пристроях є функція контролю нагрівання стін. Вона не дозволяє передавати жар корпусу, який може оплавити меблі. Функція охолодження периметра дверцят, по-перше, не дасть вам обпектися, а по-друге, захистить панель управління та меблі, коли ви відкриєте духовку, щоб перевірити або вийняти страву.
- Такі прилади нагріваються значно швидше. Крім того, ви можете виставити температуру в точності до градуса і не боятися, що страва погано пропечеться або вже підгорить.
- Діапазон температури, за якої можна готувати, значно більший. У газової духовки він звичайно йде від 80 до 220 градусів. Електропіч дозволяє працювати і при 30 градусах, і при 300. Тому у вас з’явилася можливість скуштувати нові страви. Наприклад, у техніці су-вид. Це приготування в вакуумі протягом тривалого часу при температурі від 50 до 85 градусів.
- Багато сучасних моделей навмисно підкреслюють рівномірність прогріву робочої камери. 3D-нагрів поступився місцем 4D і 5D. Нагрівальних елементів стає більше, пропікання йде зі всіх сторін, навіть якщо ви готуєте одночасно на трьох рівнях. Плюс вбудований вентилятор ганяє гаряче повітря.
- Продукти горіння відсутні, тому на кухні буде тільки смачний запах свіжої випічки або інших страв.
Духові шафи у великих кухнях
Чим більше площа приміщення, тим більше варіантів декорування ви отримуєте. Наприклад, простора шафа-пенал і кухонний острів дозволити собі може не кожен. Натомість саме там вбудована техніка відчуває найкраще. Завдяки метражу ви не будете обділені робочими поверхнями, тому процес приготування стане простіше. Особливо якщо ви виберете модель, яка відкривається дотиком або легким натисканням, а стільниця буде знаходитися на рівні духовки. Приготував страву — і тут поставив у духову шафу без зайвих рухів тіла. Це зручно.
Не менш практичним варіантом стане розміщення пристрою в кухонному острові. Якщо ви не звикли багато запікати, а прилад потрібен лише час від часу, то його можна відокремити від робочого периметра і перенести в інше місце. Тут найбільш важливо, щоб духовка поєднувалася з островом, а також щоб не була небезпечна для маленьких дітей або тварин. Вибирайте моделі, які мають блокування дверцят під час готування.
Деякі виробники корпусних меблів випустили варіант розміщення духовки над невисокою висувною шафою, де зберігаються листи, сковорідки, піддони та інший посуд для випічки. Виходить, що пристрій височить над підлогою приблизно на сантиметрів 30-40, а зверху нічого немає. Мінус такого розміщення в тому, що поверхні на кухні виходять різнорівневі. Зате відокремлені техніка і шафа з посудом зручні, тому що все для запікання в одному місці.
Духові шафи в маленьких кухнях
Оскільки не кожен може похвалитися заміським будинком або великим метражем квартири, то потрібні способи розміщення і малогабаритний простір. Класичний спосіб — під варильну поверхню. Зовні ви отримуєте стару добру кухонну плиту, яка красиво вписується в кухню. Багато хто звикли саме до такого вигляду.
З незвичайних варіантів можна розглянути кутове розміщення. Воно підійде тим, хто в принципі не дуже багато готує. Плитка і духовка в кутку — річ дещо сумнівна, адже вам потрібно провести дуже хорошу витяжку, а ще багато освітлення, так як повітря і природне світло від вікна (а також від люстри) туди погано проникають. Крім того, зазвичай проектувальники в кут «посилають» сантехніку, і в більшості будинків комунікації проходять саме там.
Ще один із часто зустрічаються варіантів — колона з техніки, розміщена в короб. У результаті у вас вибудовується «батарея» із вбудованої духової шафи, пароварки, НВЧ-печі, підігрівача для посуду, вакуумного пакувальника і ін., що вам потрібно для побутового життя.