Зміст:
1. Стандартні розміри
2. Маленькі НВЧ
3. Габарити великих мікрохвильових печей
4. Стандартні розміри вбудованих мікрохвильових печей
Мікрохвильова піч — невід’ємний помічник і цілком гідна альтернатива духовці. У ній можна не тільки розігрівати або розморожувати, сучасні можуть готувати випічку від підйому тесту до підсумкового етапу, мають безліч автоматичних рецептів, є пристрої з багаторівневим приготуванням страв.
Оскільки їх прийнято встановлювати в колону або на полицях, важливо знати габарити вподобаного пристрою або параметри наявної вільної шафи, кута на робочій поверхні.
Стандартні розміри
За типом установки виділяють вбудовувані і окремі. Їхні параметри відрізняються, оскільки вбудованим потрібно люфт зверху і ззаду для циркуляції повітря та охолодження корпусу. Але в обох варіантах ширина не перевищує 60 см, це пов’язано з тим, що більшість кухонних шаф і техніки має саме такий показник.
За обсягом камери бувають маленькі, середні і великі. Також до маленьких прийнято відносити моделі заввишки до 30 см. Виділяють соло, які годяться тільки для розморожування і розігріву, і просто НВЧ-печі з більш розширеною функціональністю. Зазвичай діаметр поворотного столу в них становить 20-26 см. Виглядає це наступним чином:
- маленькі — до 20 л;
- середні 21-45 л;
- великі — від 45 л.
У середньому великі мікрохвильові печі розраховані на 50-51 л, це, наприклад, велика ідейка або три середні горщики з рагу. Зазвичай у них відсутній поворотний стіл, зате є потужний гриль, до 4 рівнів приготування, як, наприклад, в Аско OM8487S.
Розглянемо докладніше:
Невеликі соло та НВЧ-печі |
Міні-НВЧ без пов. столу |
Стандартні середні з пов. столом |
Стандартні середні без пов. столу |
Великі печі | |
Ширина (см) | 39-50 | 39-50 | 45-60 | 45-60 | 60 |
Глибина (см) | 26-40 | 26-50 | 30-60 | 30-60 | 50-55 |
Висота (см) | 25-60 | 25-60 | 20-45 | 20-45 | 45 |
Об’єм (л) | 13-20 | 15-20 | 20-45 | 20-45 | від 45 |
Необхідно додати, що відсутність або наявність поворотного столу в НВЧ-пічці не впливає на ширину-глибину, але від цього залежить обсяг внутрішньої камери і деякі можливості. Без столу можна готувати кілька страв одночасно, є навіть пристрої з декількома рівнями і напрямними. Тому слід звернути увагу на цей параметр.
Маленькі НВЧ
Невеликі мікрохвильові печі вибирають ті, кому вони потрібні для розморожування, виготовлення простих страв типу гарячих бутербродів або підігріву їжі. Вони можуть уміститися на підвіконні навіть у хрущовці, їх можна поставити на кришку холодильника або без остраху причепити на кронштейни до стіни – вони ще й досить легкі.
Найменші зазвичай мають такі параметри:
- обсяг від 8,5 до 20 л;
- ширина — 40-50 см;
- глибина — 30-40
- висота — до 30 див.
В залежності від виробника і додаткових функцій можуть бути невеликі коливання.
Габарити великих мікрохвильовок
Великі мікрохвильові печі зазвичай рекомендують сім’ям з 3-5 осіб, а також тим, хто любить багато і смачно готувати. Об’єм від 45 л розташовує до кулінарних експериментів, в деяких пристроях, до того ж, є автоматичні рецепти і кілька рівнів напрямних. Тому в них можна розміщувати листи з випічкою, деякими м’ясними та овочевими стравами.
Габаритні пічки мають такі розміри:
- ширина — 55-60 см;
- висота — 45 см;
- глибина — 45-55 див.
Також зустрічаються моделі глибиною до 60 см, вони мають об’єм до 70 л.
Стандартні розміри мікрохвильових печей, що вбудовуються
За функціональністю вбудовані прилади не поступаються окремо стоїть. Але за габаритами є деякі відмінності, які важливі. Для охолодження корпусу потрібен простір — по 5 см відступу від кожної стінки. При цьому виробники намагаються вкладатися в стандартні параметри, що використовуються меблярами. Звідси виникає потреба приділяти увагу технічної документації.
Ширина вбудованих НВЧ-пристроїв має значення 45-60 см. По висоті до 45 см, глибина варіюється від 30 до 60. Стандартні розміри найчастіше виглядають так (Шх Г х В): 60 × 60 × 45 см. Детальніше можна дізнатися з однойменної статті — Розміри вбудованих мікрохвильових печей