Зміст
- Що таке шокове заморожування?
- Переваги шокової заморозки
- Шафи Blast Chiller від Smeg
Що таке шокове заморожування?
Щоб свіжі продукти в морозильному відділенні зберегли більше поживних речовин, свою структуру і смак, необхідно їх проморозити якнайшвидше до серцевини. Якщо вони проморожуватимуться повільно, тоді з них почне виділятися волога, крім того, вони піднімуть загальну температуру всередині камери, що призведе до невеликої, але псування продуктів. Особливо шокове заморожування хороше для ягід. Вони за рахунок своєї м’якої структури дуже примхи, до того ж наповнені соком. Якщо їх заморозити правильно, то потім ви отримаєте прекрасний продукт, який буде практично таким гарним, як і свіжий. Хто відмовиться від смачної малинки з дачі в середині зими? Так і м’ясні нарізки, риба, морепродукти найкраще зберігаються саме при швидкому заморожуванні.
Будь-який процес змерзання складається з трьох етапів:
- Охолодження при температурі від +20 до нуля градусів. На цьому етапі свіжі продукти швидко знижують температуру. Під час охолодження вони віддають її відсіку, де знаходяться. Саме тому важливо цей процес провести якнайшвидше та ефективніше, щоб температура зовнішнього середовища не піднімалася.
- Заморозка при температурі від нуля до −5 градусів. Тут продукти змінюють структуру, вони тверднуть. На цьому етапі вони також виділяють тепло, яке може загальмувати процес, а також нашкодити решті вмісту в морозильнику. Важливо, що при цьому незначне зниження температури продукт кристалізується приблизно на 2/3.
- Промерзання при температурі від -5 до -18 градусів. Це завершальний етап, при якому тепло вже не виділяється, але мороз «добиває» третину продукту, що залишилася. Він стає повністю мерзлим.
У стандартних морозильних камерах цей процес займає приблизно 2,5 години. При шоковому заморожуванні температура всередині відділення знижується до критичних −30 / −35 градусів. Саме тому тепло, що виділяється від свіжих продуктів не може нашкодити решті вмісту. Понад те, сам процес значно прискорюється. Він займає тепер близько 20–35 хвилин. Робити температуру навколишнього середовища менше, щоб форсувати події, сенсу не має. По-перше, при активному виробленні морозу сам холодильник працює за великої потужності. Отже, багато споживає електроенергію. По-друге, при температурі нижче -35 градусів продукти починають псуватися, оскільки процес йде занадто швидко, велика різниця між теплою серцевиною і промерзлими краями. Тим самим було порушується структура.
Переваги шокової заморозки
- Збереження структури тканин. При шоковому заморожуванні м’яка структура продукту перетворюється на тверду значно швидше, при цьому кристалізація відбувається за рахунок дрібної фракції, а не великої. Ось тому оболонка залишається майже без зміни. Під час повільного проморожування вона може деформуватися. Крім того, чим довше продукт остигає, тим більше тепла втрачає, тим більше з нього виходить вологи. Втрата маси при стандартному заморожуванні дорівнює приблизно 5–10%, а при шоковій — менше 1%.
- Безпека. Оскільки при шоковому заморожуванні процес змерзання збільшується в кілька разів, то період активності бактерій значно менше. Вони гинуть за низьких температур, тому чим швидше продукт стане для них недоступним, тим краще.
- Збереження поживних речовин. Всі знають, що при високій термічній обробці продукт може втрачати поживні речовини і вітаміни, руйнуються або видозмінюються білки. Теж відбувається і при низькотемпературній. Якщо її прискорити, то процес руйнування білків і втрати вітамінів мінімізується. Відповідно, і смачні якості зберігаються.
- Збільшується термін зберігання. Якщо заморозили продукти швидко і правильно, то вони зможуть довше зберігатися. До того ж спеціальні шафи підтримують особливий мікроклімат, який цьому сприяє.
Загалом, цей спосіб заморозки має сподобатися всім садівникам, які люблять робити запаси на зиму. Адже свої овочі та ягоди завжди смачніші. Крім того, ощадливі господарі також оцінять переваги шокового заморожування, тому що простіше і дешевше купити на ринку великий шматок м’яса або риби, обробити і зберегти для подальшого використання.
Шафи Blast Chiller від Smeg
Компанія Smeg, як любитель не тільки гарного дизайну, але і функціональності, випустила серію шаф Blast Chiller для шокового заморожування. Вони відрізняються не тільки за різними режимами, але і зовнішнім виглядом, оскільки фірма намагається щороку поповнювати вже наявні лінійки техніки. Шукайте ці пристрої серед модельного ряду Dolce Stil Novo, Linea, Classica. Всі вони мають кольоровий дисплей і сенсорне управління SmartSense Plus, яке пропонує вибрати будь-яку з 60 попередньо встановлених програм, п’ять режимів приготування і стільки ж режимів охолодження, а також може запам’ятати близько десятка рецептів.
Температурний діапазон такого приладу великий від -35 до +75 градусів. Тобто шафа працює не тільки на заморозку. Ви можете встановити режим «холодильна камера» (+3 градуса), «морозильна камера» (-18 градусів), а також вручну вибрати температуру від −35 до +20 градусів. Пристрій може витримати приготовлений продукт з максимальною температурою +75 градусів. Якщо вона вища, то зачекайте, коли страва трохи охолоне.
Щоб піддати продукт шокової заморозки, вам треба встановити його в шафу Blast Chiller, заздалегідь остудивши його протягом 15 хвилин. Переконайтеся, що посуд, що використовується для цього процесу. Поставте продукти і страви так, щоб їх нічого не закривало, а повітря безперешкодно на них потрапляло. Дочекайтесь проморожування. Вийміть продукти і покладіть в морозильну камеру, оскільки шафи не призначені для зберігання їжі.
У цих шаф є ще чимало функцій, які допоможуть у побуті. Наприклад, ви можете помістити туди тісто для дозрівання, підтримувати температуру теплої страви до приходу гостей або грамотно остудити вино.