Для організації обігріву житлових приміщень і приготування їжі з використанням твердого палива існує маса варіантів.
Одним з таких варіантів вважається піч шведка, яка прийшла до нас з-за кордону, і користується популярністю вже багато років.
Печі цього типу дуже ефективні і економні.
Хоча їх будівництво і експлуатація має деякі нюанси, коротко розглянуті в цьому матеріалі.
Опалювально-варильні печі шведка
Опалювально-варильні печі цього типу мають досить просту, і в той же час продуману конструкцію. Такі печі зазвичай розраховані на два приміщення одночасно. При цьому лицьова частина з топкової та варильною поверхнею звернена до кухні або обіднього залу, а тильна сторона призначена для обігріву сусідньої кімнати. Це може бути спальня, зали і так далі.
Працює піч шведка за простим принципом, який стає зрозумілий після розгляду її пристрою. Стандартна піч шведка складається, насамперед, з топкового відділення. Збоку над топковим відділенням облаштовується варильна плита, яка виготовляється переважно з чавуну. У плиті є спеціальні конфорки з регульованим діаметром для установки ємностей, що використовуються для нагріву води або приготування їжі.
Після проходу під варильною поверхнею не повністю перегорілі гази потрапляють в спеціальну систему димоходу. Димар печі шведці влаштований таким чином, що гаряче повітря затримується в ньому максимально довго перед тим, як вилетіти в атмосферу. За рахунок цього досягається ефективне прогрівання всіх стінок печі, які потім поступово віддають накопичене тепло в приміщення.
Піч шведка з духовкою
Більшість печей шведок обладнуються духовою шафою. Така конструкція має кілька переваг. Насамперед духовка дає можливість без зайвих витрат робити випічку і готувати іншу їжу. Крім цього духовка є першою перепоною на шляху прогрітого повітря, що йде з топки до системи димоходу. Таким чином, при відкритій духовці вже через короткий проміжок часу після розтоплення печі кімната наповнюється теплом.
Однак піч шведка з духовкою має більш складну конструкцію, і є цілий ряд нюансів, які враховуються при її будівництві. Насамперед, слід враховувати той факт, що гаряче повітря, огинаючи духова шафа, направляється відразу вниз. І тільки потім переходить у систему димоходу. Виходячи з цього, виходить, що піч такого типу може втрачати багато енергії даремно на прогрівання підлоги. Тому при облаштуванні сучасної печі шведки особлива увага приділяється утеплення підстави.
Кладка печі шведка
Крім утеплювача слід приділити увагу надійної опори під грубку, так як вага її досить значний.
Також перед кладкою печі необхідно переконатися, що в стіні, до якої вона буде прибудована, ні дротів, труб газопроводу і водогону.
Ще фахівці рекомендують не будувати піч шведку поблизу дверей або вікон.
Тобто в зонах, де можливе утворення протягів.
Це згубно впливає на тягу печі.
Для кладки печі шведки знадобляться наступні матеріали:
Щоб зрозуміти, як правильно скласти піч шведку, краще всього подивитися відео або схеми в інтернеті.
Основні правила при цьому наступні:
- Духова шафа повинен бути товщиною не менше 4 мм
- Основа під грубку викладається у два ряди з виступом в півцеглини
- Камера згорання повністю робиться з вогнетривкої цегли чи обкладається ним зсередини
- При кладці печі шведки дуже важливо дотримуватися пропорцій і конструкції
Деякими нюансами володіє і запуск печі. Піч шведка перед першою розпалюванням повинна як слід висохнути. Для перевірки рівня вологості в піч через дверцята для прочищення сажі укладається газета. Та ж газета залишається там при перших запусках в щадному режимі для гарячої просушування. За ступенем зволоження газети можна буде зрозуміти, коли піч повністю висохла і готова до повноцінної експлуатації.