Капуста є одним із бажаних овочів на нашому городі, як і огірки, томати. Для отримання хорошого врожаю важливо вчасно виявляти та усувати проблеми. Найчастіше винуватцями різних хвороб, які атакують капусту, стають шкідники-паразити та комахи. Городники, дачники й фермери по всій території України стикаються з цими ворогами, які вражають рослину на всіх етапах її розвитку.
Попри це, досвід фермерів показує, що виростити білокачанну капусту в домашніх умовах зможе кожен. Достатньо тільки враховувати деякі нюанси. Наприклад, варто почати з придбання посадкового матеріалу, стійкого до захворювань. Купити насіння капусти можна за посиланням https://vesnodar.com.ua/ua/semena-kapusty-belokochannoy.
Як підготувати насіння капусти
Підготовка не потрібна, якщо посівний матеріал вже оброблений. Для цього використовуються стимулятори росту й різні удобрювальні домішки. Під час росту вони поступово розчиняються, і кожен паросток отримує необхідні речовини та елементи. Якщо насіння попередньо замочувати, то це знищить усі переваги попередньої обробки.
Звичайне насіння потрібно підготовувати та загартовувати. Насамперед його дезінфікують, зануривши в гарячу воду (не більше ніж 60 градусів). Для того щоб розсада в майбутньому не боялася різких перепадів температури, посівний матеріал занурюють у холодну воду на 2–5 хвилин, підсушують та кладуть на нижню полицю в холодильник.
Які потрібно створити умови
Оптимальним рішенням для розвитку овочу буде, якщо висадити розсаду на місці, де доволі світло та тепло. Крім сонячних променів, ділянка повинна щедро зволожуватися, але не можна й переливати рослини. Для цього, як тільки розсаду пересадили в ґрунт, її треба поливати щовечора протягом тижня. Потім буде достатньо це робити через кожних три дні. Головне — рівномірно розподілити полив.
Крім того, для гарного врожаю білокачанною капусти важливо додавати добрива. Наприклад, деякі городники радять перед посадкою розсади вносити в лунку перегній або мінеральні речовини, а через два тижні після посадки в ґрунт додавати суперфосфат та азот.
Коли краще висівати насіння на розсаду
Вирощування білокачанної капусти з насіння дозволяє отримати розсаду, яку потім висаджують у відкритий ґрунт. Ранні сорти висівають у перші кілька тижнів березня. Середньостиглі сорти – з кінця березня, а пізні — наприкінці квітня.
У відкритий ґрунт варто пересаджувати розсаду через 45–50 днів. На цей час у сіянців повинно з’явитись 5–7 листочків, а висота стає 12–20 см.