Зміст
- Принцип роботи
- Потужність
- Функціонал
- Покриття камери
Як вибрати мікрохвильову піч для кухні, на що звертати увагу і як не переплатити за зайві функції. У цьому матеріалі докладно поговоримо про НВЧ-печі, що нового з’явилося у сучасних моделей і в разі краще зупинити вибір на найпростішому варіанті. (—ui-font-family-helvetica));»>
Сьогодні складно уявити кухню без зручного пристрою, завдяки мікрохвильовій печі можна швидко розігріти порцію обіду, розморозити м’ясо або навіть приготувати нескладні страви. Кожен з нас хоча б раз користувався їй і оцінив гідно економію часу. Тепер припустимо, що ви зробите ремонт або ваша модель безнадійно застаріла, на що звернути увагу з широкого асортименту і що найважливіше. Для початку визначимо найочевидніші критерії:
- Габарити корпусу підбираємо виходячи з особливостей свого приміщення. Не забувайте, що для будь-якої побутової техніки передбачені обов’язкові зазори при встановленні, які важливо враховувати;
- Тип установки. Окрема СВЧ піч універсальна, її можна поставити прямо на столі, на полиці або в спеціальній ніші в кухонному гарнітурі, такий варіант дає мобільність і економить місце на кухні. Вбудовувані моделі виглядають в інтер’єрі естетично і, як правило, мають функціонал, схожий на духовку;
- Об’єм камери підкаже, скільки продукту можна помістити за один раз. Особливо актуальний цей пункт, якщо ви плануєте готувати прямо в мікрохвильовій печі. Для сім’ї з 2-3 осіб достатньо 20-28 літрів;
- Тип керування може бути механічним, електронним або сенсорним. Перший найбільш простий, але недостатньо точний, більше того, виступаючі деталі фасаду складніше в догляді, так як в них забивається бруд і залишки їжі. Сенсор найбільш точний, але і коштує значно дорожче;
- Дизайн і колір корпусу — індивідуальний параметр, що залежить від інтер’єру кухні. Найпопулярніші чорні і нержавіюча сталь поєднуються практично з будь-яким стилем, але в лінійці виробників є і яскраві корпуси, доповнені орнаментом або стильною фурнітурою. —ui-font-family-helvetica));»>
Перейдемо до менш про очевидним, але найважливішим параметрам НВЧ.< /span>
Принцип роботи
В основі роботи будь-якої мікрохвильової печі лежить магнетрон, він генерує електромагнітні хвилі, які призводять в рух молекули води в продукті, за рахунок цього їжа нагрівається. На ринку представлені два принципи нагріву:
-
Традиційні, в ньому магнетрон поперемінно включається і відключається, в момент роботи їжа сильно нагрівається в певній частині, при відключенні роздає тепло, розподіляючи по всій площі продукту. Звідси звичний більшості стан, коли частина їжі гранично гаряча, а частина залишається холодною. Для простих завдань традиційної роботи достатньо.
- Інверторні мікрохвильові печі— це сучасний варіант приладу. Вбудований блок управління здатний утримувати тривалий час роботу магнетрону на заданому рівні, рівномірно нагріваючи вміст і не пересушуючи страву. -helvetica));»>
Потужність
В асортименті виробників цей критерій має великий діапазон, розповімо, на що він впливає:
- До 800 Вт — це прості, досить слабкі пристрої. Їхньої потужності вистачить, щоб трохи підігріти готову страву або нешвидко розморозити невеликий шматок м’яса;
- 800-1000 Вт — універсальний варіант для розігріву готової їжі, приготування нескладних страв, такої потужності вистачає для встановлення гриля;
- Більше 1000 Вт— такі печі можуть зрівнятися з духовою шафою, мають додаткові функції грилю та конвекції та підійдуть для приготування різних рецептів.
Функціонал
Ми не раз згадали про схожість сучасних СТВ печей з духовою шафою. В дійсності багато хто з них здатний скласти конкуренцію основному приладу на кухні або навіть замінити його. Які функції відіграють важливу роль при виборі:
- Наявність кількох режимів приготування, регулювання потужності, вбудовані програми для приготування страв, найтехнологічніші можуть підключатися до смартфону та використовувати рецепти з мережі;
- Гриль допоможе добитися хрусткої скоринки, приготувати запіканку або апетитні гарячі бутерброди. Як правило він розташований у верхній частині камери, може бути класичним ТЕНовим або кварцовим, найфункціональніші моделі оснащені і нижнім грилем;
- Режим конвекції аналогічний за пристроєм духовки — вбудований вентилятор переміщає гаряче повітря всередині камери, дозволяючи продукту рівномірно прогріватися з|із| всіх сторін;
- Не зайвим буде окрема програма для розморожування по вазі або часу, режим самоочищення, блокування від дітей, підтримання температури готової страви.
Покриття камери
- Емаль — найпостійніший і бюджетний варіант, поширений на недорогих моделях. Він легкий у догляді, стійкий до перепаду температури, але недовговічний і схильний до сколів, ЩВ зі пошкодженою емаллю експлуатувати не можна.
- Нержавіюча сталь — таку камеру практично неможливо пошкодити, вона служитиме довгі роки і не боїться тривалого впливу високих температур, але очистити сталеву поверхню непросто.
- Кераміка — більшість топових моделей виконані з цього матеріалу, кераміка (біокеракима) довговічна, до неї не пригоряють забруднення, а догляд набагато простіше. Передбачається ціна на такі мікрохвильові печі дорожчі.