Зміст
- Функціонал
- Основні технічні параметри
- Матеріали
- Габарити, вага та дизайн
Як вибрати кухонний комбайн? Для того, щоб відповісти на це питання, потрібно спочатку визначитися, для вирішення яких завдань вам потрібен цей пристрій. Адже немає жодної необхідності переплачувати за те, що вам не знадобиться. Якщо у вас вже є, наприклад, міксер і соковитискач, то дублювати їх функції немає сенсу. Тому слід в першу чергу дивитися не на ціну, а на можливості моделі. Спроба заощадити і купити що завгодно, тільки недорого, може обернутися абсолютно марним придбанням, яке буде тільки припадати пилом в шафі.
Функціонал
Розберемося, як вибрати кухонний комбайн, щоб не пошкодувати про купівлю. Це багатофункціональний електроприлад, який здатний взяти на себе практично всю стомливу роботу з підготовки інгредієнтів для різних страв. З його допомогою ви зможете:
- Різати овочі безліччю способів: кубики, бруски, скибочки і т.д.;
- Натирати сир та інші продукти;
- Крутити фарш;
- Робити паштети та пюре;
- Перемішувати і збивати соуси, коктейлі, супи;
- Віджимати сік з цитрусових, ягід, фруктів та овочів;
- Замішувати тісто будь-якого виду: дріжджове, пельменне і т.д.
Звичайно, не кожна модель оснащена всіма перерахованими функціями. Як правило, передбачений стандартний набір насадок, до якого входять терка, диск-емульгатор, металевий ніж і крюкоподібні насадки для тесту. Чим більше у комбайна функцій, тим більше у нього є видів насадок. Пристрої преміум-класу дозволяють замінити собою чи не всю дрібну кухонну техніку. Але і ціна у них відповідна.
Основні технічні параметри
Для вирішення проблеми, як вибрати кухонний комбайн, необхідно звернути увагу на ключові параметри: потужність і швидкість. З збільшенням потужності зростає продуктивність приладу і розширюються його можливості. Але це не завжди необхідно, адже для того, щоб змішати коктейль або подрібнити не надто тверді продукти, вистачить і 300 Вт. Важливо лише, щоб цей показник відповідав вашим запитам. Врахуйте і кількість швидкісних режимів. При їх широкому діапазоні легше підібрати оптимальну швидкість роботи, але на практиці рідко використовуються більше 3-5 варіантів, тому гнатися за кількістю не варто.
Матеріали
Для виготовлення кухонних комбайнів використовують в основному пластик і метал. Пластмасові моделі коштують недорого, але не надто міцні, а металічні довговічні, але їх ціна досить висока. Оптимальним фахівці визнають компромісне рішення: корпус виконується з пластику, а деталі, що зазнають максимального навантаження, — з металу.
Важливою деталлю комбайна є чаша. Вона може бути виготовлена з трьох видів матеріалу:
- Пластик. Якщо він недостатньо якісний, то не дуже добре переносить надто низькі або високі температури, зате легкий і доступний за вартістю.
- Скло. Коштує дорожче, але у нього є великий плюс не вступає в реакції з харчовими продуктами.
- Метал. Найдорожчий і той час міцний матеріал, проте чистити його доведеться акуратно, щоб не пошкодити поверхню.
Габарити, вага та дизайн
Кухонний комбайн в принципі не може бути дуже компактним, тому практично всі моделі мають великі габарити і значну вагу. Найпростіше буде виділити на кухні для приладу певне місце, щоб вам не довелося його постійно діставати і прибирати назад. Великий асортимент дозволить знайти пристрій з таким дизайном, який гармонійно впишеться у ваш інтер’єр. Якщо ж ви не плануєте занадто часто використовувати цю техніку і будете тримати її в шафі, дістаючи тільки за необхідністю, то рекомендуємо вибрати комбайн вагою не більше 5 кг.