Зміст
- Рекомендації щодо вибору
- Типи пристроїв газової плити
Як вибрати газову плиту для будинку і на що варто звернути свою увагу? Пристрій, що об’єднав у собі варильну поверхню і духову шафу міцно увійшов у наш побут. Зупинивши свій вибір на плиті, ви не тільки економите простір на кухні, але і значно скорочуєте витрати на побутову техніку для кухні. При цьому сучасні моделі надихають своїм дизайном і функціональністю, чудово виглядають в різних стилях інтер’єру і мають широкий модельний ряд на будь-який запит. На що спиратися при виборі:
- Габарити приладу;
- Використовувані матеріали;
- Організація варильної поверхні;
- Особливості духової шафи;
- Безпека;
- Додаткові функції.
Рекомендації щодо вибору
У нашій статті розберемо по порядку кожен пункт, щоб покупка стала не тільки вигідною, але і принесла практичну користь.
- Розміри корпусу плити залежать від багатьох факторів, ключовим з яких буде кількість конфорок. Мінімальний набір — 2 зони нагріву, така модель відмінно підійде для 1-2 осіб і невеликого обсягу приготування. Їм віддають перевагу, якщо вільний простір на кухні обмежений, купують для дачі. Стандартні габарити: висота 85 см, глибина 50-60 див, ширина 50-60 див на 4 конфорки. Така плита оптимально підходить для більшості кухонних гарнітурів, має достатню кількість зон нагріву та обсяг духової шафи для середньої сім’ї з 3-4 осіб. Для великої сім’ї, яка любить готувати, можна розглянути варіант на 5-6 конфорок шириною до 90 см.
- Матеріал корпусу представлений у трьох варіантах. Найпростіший і бюджетний — емаль, вона непогано справляється з перепадами температур, дає широкий вибір за квітами і обійдеться на 15-20% дешевше аналогів. Варто пам’ятати, що естетику емальована поверхня зберігає недовго, на ній швидко з’являються тріщини і сколи. Найбільш «народний» варіант — нержавіюча сталь, їх можна зустріти не тільки в квартирі, але і на професійній кухні. Метал не схильний до корозії, не змінює структуру при постійному нагріванні, не тріскається і служить довгі роки при достатньому догляді. Останніми на ринку з’явилися плити зі склокераміки. Такі прилади виглядають стильно, мають тривалий термін служби, але коштують дорожче. Важливо відзначити матеріал решіток: сталь бюджетна, але з роками втрачає форму від нагрівання, оптимальний варіант чавун.
- Оцінюючи варильну поверхню придивіться до кількості та розміру конфорок. Їх може бути від двох до шести, рідше зустрічаються непарна кількість. Потужність, як правило, розподілена за можливими завданнями: одна маленька зона, одна збільшена, інші стандартні. Важливу роль в ергономічності відіграє відстань між ними, орієнтуйтеся на середній розмір домашнього посуду, щоб можна було розмістити кілька страв одночасно. Деяке бренди випускають плити з конфорками як газовими, так і електричної, на випадок відключення комунікацій.
- Духову шафу можна підібрати як за робочим об’ємом, так і за принципом роботи. Для невеликої сім’ї достатньо 35-40 літрів, стандарт духовки від 50 до 60 літрів, в такий вже сміливо можна запекти велику порцію або приготувати дві страви на різних рівнях. Для затятих любителів кулінарії краще брати плиту місткістю понад 70 літрів.
- Для будь-якої побутової техніки ключове значення має безпека, особливо це стосується роботи з газом. Тут допоможе корисна функція Газ-контроль, вона перекриє подачу палива при випадковому згасанні полум’я. Мінімізувати контакт з відкритим полум’ям також дозволить електрозапалювання. Для духовки не зайвим буде багатошарове скління дверцят і телескопічні напрямні.
- Додаткових можливостей газової плити не так багато, як для електричних аналогів. Тим не менше покупцеві доступні механічний таймер, функція гриля і конвекції, різна комплектація, вбудовані термометр. helvetica));»>
Типи пристроїв газової плити
Як ми вже згадали, користувачеві доступні різні варіанти побутової техніки, ви можете підібрати як повністю газову, так і комбіновану модель. -font-family-helvetica));»>
- Газова плита має варильну поверхню і духову шафу, що працюють на блакитному паливі. Такі моделі частіше дешевші, практичніші та економічніші у використанні, особливо якщо ви часто печете. Мінусами можна вважати невеликий функціонал духовки та залежність від подачі газу.
- Комбінована модель з газовою панеллю та електричною шафою — оптимальний варіант для життя. Відкрите полум’я завжди розігріватиме сильніше і швидше, ніж нагріта поверхня, при цьому вишукані кулінари відзначають особливий смак таких страв. А електрична духовка дозволить точно регулювати температуру, тримати її на одному рівні протягом тривалого часу, використовувати додаткові функції.
- Для організації кухні на дачі найчастіше віддають перевагу комбінованій варильній поверхні. В ній одна з конфорок електрична, що дозволяє вирішувати побутові завдання навіть якщо відключено газ або електрику.