Зміст
- Як зрозуміти, що потрібно чистка
- Видалення накипу
- Очищення капучинатора
- Контейнер для збирання відходів
- Очищення варильного блоку
- Інші вузли кавомашини
- Рекомендації щодо інтервалів обслуговування
- Мастило кавомашини
- Рекомендації
Як почистити кавоварку? — це закономірне питання відповідального користувача. Сучасний темп життя відводить на другий план ручне варіння в турці і все більше любителів напою, що бадьорить, воліють автоматичне приготування. Незважаючи на вражаючу автоматизацію процесу обладнання не може обійтися без участі господаря, особливо в питанні регулярного обслуговування. helvetica));»>
Як зрозуміти, що потрібне чищення
Найсучасніші моделі спростять контроль за доглядом для користувача: вони повідомляють про заповнення контейнера для відходів, утворення надмірного накипу або необхідність очистити агрегат від кавових масел. Але варто пам’ятати, що навіть найтехнологічніші варіанти кофемашин орієнтуються в 99% випадків на простий лічильник порцій, днів або спрацювання датчиків. Графік обслуговування може змінюватися залежно від конкретної моделі, особливостей будови, жорсткості води та якості самої сировини. Ось невеликі «прапорці», які натякають про швидку чищення:
- Змінився смак або аромат готового напою;
- З’явилися сторонні звуки або шум при роботі значно посилився;
- З’явилися патьоки під піддоном, неприємний запах, прокидані відходи;
- Загорілася індикація очищення контейнера або проведення декальцинації.
Видалення накипу
Тверді відкладення при кипінні і випаровуванні рідини з розчиненими солями відкладаються на теплообмінних елементах конструкції, оскільки основний елемент накипу кальцій, процес її видалення називають декальцинація. Частота операції залежить від жорсткості використовуваної води та частоти використання, як правило кавомашини орієнтуються на кількість приготовлених напоїв. У найсучасніші можна внести результати жорсткості, отримані при використанні тест-смужки, для більш точного розрахунку. Якщо автоматичної системи підрахунку у вашій техніці немає, постарайтеся чистити накип після 250-300 чашок.
Сам процес аналогічний всім типів машин:
- Увімкніть машину та промийте систему;
- Залийте в резервуар із водою спеціальний засіб, розведений за інструкцією. Це можуть бути порошки, гелі або таблетки;
- Встановіть резервуар для зливу води об’ємом, що дорівнює залитому розчину;
- Почніть злив гарячої води з 150 мл, зробіть 5 хвилинну перерву;
- Далі зливайте по 100мл розчину з таким же інтервалом, поки засіб для чищення не закінчиться;
- Прогоніть процес подачі гарячої води ще 1-2 рази на чистій рідині для очищення від миючого засобу, після чого можна варити каву.
Якщо ви власник автоматичної системи очищення від накипу дозування розчину, що чистить за вас проведе система, востанньому алгоритм справедливий для всіх типів кофемашин. ui-font-family-helvetica));»>
Очищення капучинатора
Безперечна перевага для любителя кавово-молочних напоїв – автоматичний спінювач молока. Правда і догляд за такою технікою ретельніший, адже молоко, що залишилося в системі швидко псуватися в теплому і вологому середовищі, стає джерелом неприємного запаху і розмноження небезпечних бактерій. Спінювач необхідно промивати після кожного використання, замінюючи молоко в глечику на воду. Мінімум один раз на 1-2 тижні рекомендовано зняти систему за інструкцією і промити її повністю під проточною водою.
Контейнер для збирання відходів
Ще одне місце з прекрасним середовищем для розмноження плісняви та забруднень — резервуар для збирання макухи від звареної кави. У разі ріжкових варіантів після кожного використання холдер необхідно сполоснути водою і витерти сухим рушником. Для автоматичних кавомашин використовується спеціальний контейнер. Відкрийте резервуар згідно з інструкцією, видаліть усі залишки від приготування, промийте проточною водою і протріть стінки насухо.
Очищення варильного блоку
Накопичені в блоці кавові олії з часом значно погіршують якість готового напою, він набуває прогірклий смак і неприємний аромат. Спосіб очищення залежить від вашої моделі, це може бути вбудований або знімний блок. Для вирішення завдання зверніться до інструкції конкретної моделі. Зверніть увагу, що для переважної більшості заварювальних блоків використовувати будь-які миючі засоби не рекомендовано. ;»>
Інші вузли кавомашини
Всі інструкції, що додаються, містять главу про регламентований догляд за придбаною технікою. Вузли для самостійного очищення залежатимуть від особливостей вашої моделі. Не забувайте промивати піддон для збору крапель, чистити контейнер для помелу кави (якщо вона передбачена), шланги для молока в автоматичній системі подачі та інші елементи, схильні до забруднення та утворення накипу.
Рекомендації з інтервалів обслуговування
- Капучинатор після кожного використання, систему один раз на 7-10 днів.с
- Заварювальний пристрій один раз на тиждень.
- Контейнер для відходів і піддон не рідше одного разу на 7 днів.
- Систему від накипу на вимогу або кожні 250-300 чашок.
- Очищення від кавових олій кожні 500 циклів. span>
Змащення кавомашини
Деякі моделі вимагають від користувача не тільки чистку, але і мастило напрямних. Необхідний інструмент і особливості процесу описані в інструкції з експлуатації вашої моделі.
Рекомендації
При своєчасному і грамотному догляді куплена техніка прослужить вам довгі роки і радуватиме чудовим результатом:
- Дотримуйтесь всіх рекомендацій виробника;
- Використовуйте лише дозволені засоби для очищення;
- Не чекайте примусової індикації і стежте за якістю роботи кавомашини.