Зміст
- Як правильно користуватися
- Як працюють різні типи кави машин
- Принцип роботи
- Техніка безпеки
- Поради новачкам
У нашій статті розберемо, як користуватися кавомашиною, які бувають типи та особливості експлуатації, а також дамо кілька важливих порад, які допоможуть досягти ідеального результату і збільшити термін служби обладнання. Напевно кожен хоч раз у житті спробував бадьорий напій, глибоко занурений корінням в історію. Наші переваги різні за сортом, ступенем обсмажування, помелом або смаковими добавками, тим не менш багато не представляють свій ранок без чашечки кави. -ui-font-family-helvetica));»>
Як правильно користуватися
Універсальна порада для покупця: дотримуйтесь інструкцій виробника до конкретної моделі. На перший погляд вона здається складною і надмірно інформативною, тим не менш сучасні моделі мають складну структуру роботи і оснащені безліччю систем і датчиків. Від правильного використання залежить не тільки кінцевий результат, але і технічна справність кавомашини. Коротко описати основні кроки можна простим алгоритмом:
- Підключити пристрій до мережі;
- Залити необхідну кількість води;
- Помістити каву в спеціальний відсік;
- Встановити ємність для готового напою;
- Натиснути кнопку подачі, дочекатися закінчення роботи;
- Насолоджуватися свіжозавареною кавою.
Як працюють різні типи кави машин
Незважаючи на справедливість послідовності для будь-якого типу обладнання, кожен із різновидів має свої особливості. Розберемо основні варіанти, представлені на ринку:
- Крапельна. Один із найпростіших і найпопулярніших у минулому десятилітті варіантів. Користувачеві необхідно заповнити відсік для кави, ємність для води та встановити спеціальний глечик для готового напою. При включенні ТЕН нагріває воду до стану пари, він проходить по спеціальній трубці до мелених зерен, через різницю температур осідає на них конденсатом і по краплі наповнює глечик, забираючи весь смак і аромат.
- Капсульна. Якісний варіант домашнього використання. Від вас потрібно тільки залити воду і встановити капсулу від виробника. Більшість моделей самостійно їх протикають і варять гарну каву, просто пропускаючи воду через капсулу. Їм під силу приготування різних типів кави, включаючи варіанти з молоком або молочною піною.
- Холдерна (ріжкова). Це більш серйозний варіант пристрою, який часто зустрічається в кав’ярнях. Молоту каву вручну засинають і утрамбовують у ріжок, встановлюють її на посадкове місце, гаряча вода, проходячи через холдер, на виході утворює знаменитий напій.
- Еспресо-комбайн. Поліпшений варіант холдерної кавомашини, який може працювати зі зернами. У ньому передбачено попередній помел, а значить аромат і смак буде більш насиченим за рахунок свіжості сировини. Найбільш просунуті моделі дозволяють регулювати температуру води та ступінь помелу.
- Автоматична кофемашина. Вінець в автоматизованому приготуванні напою, що бадьорить. Великий вибір на ринку професійних і побутових моделей дозволяє підібрати варіант під індивідуальні запити. Так у професійних кав’ярнях частіше використовують машини із вбудованим капучинатором, а для домашнього використання воліють повністю автоматичне приготування всіх типів кавових напоїв. -font-family-helvetica));»>
Безсумнівно, зазначені варіанти відрізняються не тільки за принципом приготування, але і за ціновою категорією. Чим більш автономний процес приготування, тим вища ціна. Часто варто задуматися про тому, готові або ви переплатити круглу суму на улюблений латте без вашої участі або вигідніше самостійно освоїти роботу капучинатора. ui-font-family-helvetica));»>
Принцип роботи
Загальний зміст процесу однаковий для всіх типів пристроїв: гаряча (але не кипляча) вода проходить через змелену каву, вимиваючи з неї масла, аромати і смак, залишаючи після себе макуху і склянку бадьорого напою. Нюанси технології приготування незначні, але і тут трапляються прориви. Так, наприклад, італійська фірма DeLonghi першими відмовилися від силиконових трубок у конструкції, що допомогло уникнути скупчення масел,а значно усунула гіркий присмак старої кави. Сучасні моделі оснащують автоматичною системою очищення, видалення макухи, регулювання ступеня помелу, розміру чашки, температури і міцності. family-helvetica));»>
Техніка безпеки
Простий і безпечний на вигляд апарат вимагає акуратності та дотримання простих правил:
- Завжди проводьте встановлення та експлуатацію у відповідно до інструкції.
- Не доторкайтеся до деталей, що контактують з окропом, у процесі приготування та відразу після нього для уникнення опіків.
- Дотримуйтесь правил роботи з електромережею та відключайте машину при тривалій перерві.