Зміст
- Про плити Кайзер
- Про духові шафи Кайзер
- Режими приготування
- Догляд за духовою шафою
- Безпека при роботі з духовими шафами
На російському ринку вже понад двадцять років відома торгова марка Kaiser. Вона є виробником великогабаритної та якісної побутової техніки, у тому числі холодильників, морозильників, газових та електричних плит, кухонних витяжок, пральних та посудомийних машин. Всі товари відрізняє вишуканий, а іноді навіть помпезний дизайн. І хоча підприємства цієї фірми розташовуються і в інших країнах Європи, але висока німецька якість при цьому залишається незмінною. Побутова техніка Kaiser розрахована на найвибагливішого споживача, що має до того ж простору кухню, на якій вона може розміститися. А при цьому ціни на неї цілком прийнятні. Вибір моделей дуже великий, і ви зможете підібрати техніку не тільки за дизайном, але і за потрібною вам функціональності. Одним із найбільш затребуваних товарів є електричні та газові плити.
Про плити Кайзер
Зовнішній вигляд як газових, так і електричних плит фірми «Кайзер» неповторний. В основному моделі мають розміри, розраховані для великих кухонь, але є і компактні плити, які можна встановити і в малогабаритних «хрущовках». Склокерамічна варильна поверхня буває різних кольорів: класичних білих і чорних, елегантних сірих і коричневих, можливі інші варіанти. До того ж, вони оснащені всіма сучасними функціями, дуже зручні, легкі в управлінні та безпечні.
Всі плити мають гарні варильні панелі, зазвичай з чотирма конфорками різного розміру під великі, маленькі каструлі, сковорідки та жаровню. Потужність конфорок можна змінювати поворотними перемикачами, розміщеними на зручній, трохи похилій передній панелі управління, розташованої над духовою шафою.
Газові плити, як мінімум, мають автоматичний підпал і блокування газу на випадок, якщо згасне вогонь у конфорці. В електричних функцій набагато більше. Для того, щоб не збільшувати витрату електроенергії або природного газу, перевірте кухонний посуд, рівне чи дно біля кастрюль і сковорідок. У плитах є зручне відділення для зберігання деко, гриля, рожна і кришок.
Поради при встановленні плит та експлуатації:
- Обов’язково прочитайте інструкцію, що додається до купленої техніки.
- Не намагайтеся встановлювати плиту самі.
- Якщо виникнуть проблеми при експлуатації агрегату — звертайтеся до сервісних центрів «Кайзер».
- Між плитою та рештою близько меблями кухні залиште зазор не менше двох сантиметрів (інакше поверхня меблів може оплавитися або покоробитися навіть від температури менше 100 °С).
- Не встановлюйте розетку над плитою. Це небезпечно.
- Нерекомендується підключати плиту через трійник або подовжувач, а також разом з холодильником в одну розетку. Якщо плита працює від тієї ж розетки, що і холодильник, то, коли буде включатися холодильна камера, електрозапалювання може дати іскру за відсутності в розетці нульової фази.
- При встановленні плити майстер повинен перевірити напір газу у вашій мережі. Якщо напір занадто маленький або занадто великий, система контролю газу може не встигнути зреагувати на нагрівання конфорки і припинить подачу газу.
- Не дозволяйте дітям грати з плитою.
- Провітрюйте кухню після приготування.
- Слідкуйте за чистотою поверхні плити та ручок перемикачів. Для цього використовуйте м’які рідкі миючі засоби.
- Після миття висушіть плиту, щоб вона не проржавіла.
Про духові шафи Кайзер
Усі плити обладнані духовими шафами. Щоб увімкнути духовку — просто поверніть перемикач проти годинникової стрілки, але майте на увазі, що у різних видів духовок включення дещо відрізняється. Зверніть увагу: газовий у вас пристрій або електричний. Щоб спрацював електричний підпал, потрібно до кінця втопити перемикач, прокрутити його проти годинникової стрілки до позначення «велика подача газу» і чекати, поки загориться. Якщо є функція газ-контроль (а вона є у всіх сучасних плитах), то поворотний перемикач потрібно трохи потримати. Потім виставити нагрівання до потрібної вам температури.
Якщо в моделі втоплена ручка перемикання, то потрібно натиснути ручку, а потім відпустити. Ручка вийде з панелі і тоді можна нею користуватися. В електричній духовці однієї з ручок включають нагрівання, а інший виставляють потрібну температуру. Коли духовка увімкнеться, загоряться два індикатори. Жовтий означає, що духовка працює. Ви зрозумієте, що духовка розігрілася до потрібної температури і пора ставити страву, коли згасне червоний індикатор. Деякі моделі мають спеціальні телескопічні напрямні в духовці, щоб деко було зручно діставати.
Режими готування
У газових пристроях «Кайзер» є тільки нижнє нагрівання і гриль. В електричних моделях ви можете використовувати від дев’яти до одинадцяти програм завдяки поєднанням верхнього і нижнього нагріву, грилю та вентилятора, що дозволяє гарячому повітрю циркулювати і створювати режим конвекції. Тому такі духовки називають багатофункціональними.
- Розморожування. Працює тільки вентилятор, який обдуває продукти холодним повітрям, а регулятор температури стоїть на 0°С. Відтавання відбувається рівномірно і швидко.
- Звичайне приготування. Нагрів верхній, нижній і класичний. Щоб приготувати випічку або запіканку, необхідно нагріти духовку. Дверцята повинні бути щільно зачинені.
- Гриль: подвійний і малий. Використовується тільки центральний нагрівач або два верхні, які прогрівають духовку від 50 до 200 °С приблизно за п’ять хвилин. На другий або третій рівень шафи ставлять грати з продуктами, а під неї — деко під стікаючий сік або жир.
- Гриль з терморегуляцією. Вбудований вентилятор змушує гаряче повітря йти на їжу, що готується (наприклад, м’ясо або рибу), щоб утворилася хрумка рум’яна скоринка, і при цьому зберігся сік.
- Приготування з обдуванням. Для швидкого приготування їжі з утворенням рум’яної скоринки потрібно використовувати режим конвекції (обдування) з режимом подвійного гриля і нижнім прогріванням. Виходить чудовий результат, оскільки задіяні практично всі нагрівачі.
- Вертел. При встановленні спеціальної рамки, можна включити програму, яка змусить рожен із продуктами повертатися навколо своєї осі. Бажано трохи відкрити дверцята духовки при приготуванні птиці або ковбасок.
Догляд за духовою шафою
Для зручності споживачів, камери як у газових, так і електричних моделях покривають особливою емаллю, яка, при всій її красі, ще й дуже легко відмивається вручну із застосуванням мильного розчину та м’якої тканини. Якщо плями застарілі, то можна використовувати інші відповідні засоби для очищення серйозних забруднень. Користуватися лимонною або іншими кислотами не потрібно, оскільки емаль може помутніти.
Каталітичні панелі в камері в додаткову чистку не потребують. На внутрішню поверхню духовки нанесена темна шорстка емаль, дрібні пори якої заповнені особливим хімічним складом з каталізатором. Під час нагрівання стінок відбувається реакція окислення, що дозволяє при високій температурі в 200–250 °С розщеплювати жир, що осів на стінах. Жир при цьому розщеплюється на воду і сажу, яку після приготування страви легко прибрати вологою губкою або ганчірочкою. Це унікальне покриття економить час і сили, необхідні для приведення духовки в порядок.
Безпека при роботі з духовими шафами
Є моделі, в яких ручки втоплені для захисту від включення плити малолітніми дітьми. Хоча скляні подвійні або навіть потрійні дверцята духової шафи майже не нагріваються, все ж треба бути обережнішими при її відкриванні. Не підпускайте дітей до плити під час її роботи і, по можливості, готуйте на далеких конфорках.
Висвітлення всередині камери допоможе простежити за приготуванням продуктів. Якщо духовка не обладнана електрозапалюванням, користуйтеся спеціальними камінними сірниками. Увімкніть таймер, якщо не можете бути поруч із духовкою.
Відключайте духовку під час догляду за нею. Не забудьте після її миття насухо витерти і деякий час залишити прочиненими дверцятами. Мийте решітку вентилятора якнайчастіше. Не ставте в духовку легкозаймисті предмети. Не можна, щоб поруч із плитою стояв жир або олія. Використовуйте духовку за призначенням і не сушіть в ній речі.
І, головне, читайте інструкцію, що додається до кожної моделі плит «Кайзер».