Зміст
- Матеріал поверхні
- Поради щодо догляду
- Типи миючих засобів
- Рекомендації щодо догляду
При приготуванні улюблених страв залишки їжі, краплі олії та пролиті рідини утворюють складні плями на поверхні плити і виникає закономірне питання: чим мити варильну панель? Ми постаралися зібрати поради виробників, думку експертів і особистий досвід користувачів в одну статтю. ;»>
Матеріал поверхні
В першу чергу важливе розуміння покриття варильної панелі, не всі засоби однаково хороші, а деякі можуть завдати непоправної шкоди і знизити естетику побутової техніки.
- Склокераміка та загартоване скло. Це найпопулярніший варіант для сучасних приладів. У чистому вигляді ви отримуєте на своїй кухні ідеально гладку, лаконічну поверхню з дзеркальним блиском. Більше того, управління такими плитами частіше сенсорне, що ще більше спрощує догляд, адже в зазори кнопок і поворотних регуляторів забиваються залишки їжі і забруднення, звідки їх дуже складно прибрати. Матеріал досить міцний і надійний, але вимагає особливого догляду. Основним засобом стане спеціальний скребок, м’які миючі засоби та спреї, ганчірки з мікрофібри.
- Нержавіюча сталь не боїться перепадів температур, постійного нагріву та агресивної побутової хімії. Її часто використовують для газових і комбінованих плит, але ось зіпсувати зовнішній вигляд такої поверхні набагато простіше — при використанні абразивних засобів або губок настали залишаються видимі подряпини, позбутися яких вже не вийде.
- Емальована сталь — це тонкий склоподібний шар фарби на металевій поверхні. Це найбюджетніший варіант, із плюсів якого можна відзначити велику колірну палітру та невисоку вартість. Однак емаль легко сколоти і подряпати, миючі засоби підбирати варто спеціальні, адже деякі можуть серйозно порушити структуру самої поверхні і спровокувати ще більше забруднення і корозію. var(-ui-font-family-helvetica));»>
Поради з догляду
Практично всі види забруднень необхідно прибирати протягом дня, щоб вони не встигли утворити стійких плям. Перш ніж почати очищення, дочекайтеся охолодження поверхні, оскільки на гарячому матеріалі миючий засіб випаруватися занадто швидко, не встигнувши при цьому надати необхідний вплив, більш того, є ризик отруєння його парами. А ось розсипаний цукор або солодкі сиропи навпаки потрібно усунути якнайшвидше, поки молекули не встигли проникнути в структуру матеріалу під впливом високої температури. —ui-font-family-helvetica));»>
Типи миючих засобів
- Найпростіший варіант для свіжих забруднень — волога ганчірка з віскози або мікрофібри, досить просто протирати поверхню після приготування для збереження чистоти на кухні. Нерекомендуємо використовувати паперові рушники, оскільки вони при розриві залишають частинки на поверхні.
- Для видалення пригорілої їжі на склокерамічній поверхні використовуйте спеціальний скребок, для більшості плит він йде в комплекті з купівлею. Це тонке, ідеально гладке і рівне лезо на спеціальному тримачі. З його допомогою під кутом 35-40 градусів можна видалити практично будь-яке забруднення. Якщо пляма застаріла або сильно пригоріла, розм’якшіть її, поклавши вологу ганчірку на деякий час.
- Для очищення легких і середніх забруднень цілком підійдуть універсальні спреї. Просто нанесіть їх на охолоджену варильну панель, залиште на кілька секунд і протріть вологою серветкою. Зверніть увагу на інструкцію, у ній докладно вказані типи матеріалів, на яких можна використовувати конкретну побутову хімію.
- Один із найтиповіших і складних видів забруднень — краплі жиру та олії. Для їх усунення будуть потрібні спеціальні жировидальники, в складі яких присутній луг (NaOH). Вона швидко розчиняє масляні забруднення і користувачу залишається лише прибрати залишки губкою або серветкою з водою.
- Меламінова губка — це пориста піна, яка при змочуванні водою відмінно видаляє навіть стійкі забруднення з поверхні плити, при цьому не пошкоджує і не подряпає склокераміку і нержавіючу сталь.
Для чистого блиску і видалення розлучень господині нерідко використовують звичайний засіб для миття скла. Нанесіть його за інструкцією і видаліть залишки сухою тканиною або паперовою серветкою.
Рекомендації з догляду
- Ключовим правилом для будь-якої побутової хімії буде суворо дотримуватися рекомендації виробника приладу та інструкції до самого засобу. Для сучасної техніки краще не використовувати чистячі порошки, харчову соду і лимонну кислоту. Вони не тільки залишають подряпини на поверхні, але і здатні проникати глибоко в структуру матеріалу, поступово руйнуючи його цілісність. Рекомендуємо мати окрему ганчірку і губку для варильної панелі, тому що частинки пилу і бруду з усього будинку можуть потрапляти на плиту і подряпати її.
- Не готуйте на забрудненій конфорці, так частинки їжі, що потрапили, і масла ще сильніше пригорять і утворять стійкою забруднення, а при готуванні на вологій поверхні залишиться накип. Також уважно перевіряйте чистоту самого посуду перед початком використання.
- Миючі засоби, особливо жироудалювачі, використовуйте тільки в рукавичках і не використовуйте на пофарбованих поверхнях, оскільки луг може викликати опіки шкіри або стерти малюнок.
- У спеціальному скребку вчасно змінюйте лезо — пошкоджена насадка може сильно подряпати варильну панель. Не забувайте зволожити поверхню перед використанням скребка.