Зміст
- Головні відмінності
- Повторні відмінності
- Що вибрати для дому та для квартири
- Плюси електричної поверхні
- Плюси індукційної плити
Якщо ви знаходитесь в процесі оновлення побутової техніки на кухні, то напевно зіткнулися з питанням: чим індукційна варильна панель відрізняється від електричної. Кожен із варіантів має свої переваги та недоліки, при цьому візуально пристрої практично ідентичні. Що має вирішальне значення при покупці і чому вартість моделей може значно відрізнятися, розберемося в нашому матеріалі, а заодно відзначимо головні плюси і мінуси моделей. var(-ui-font-family-helvetica));»>
Головні відмінності
Перше і найважливіше випливає з найменування. Обидва прилади працюють від електричної мережі, але ось нагрівання відбувається принципово різним шляхом:
- Електрична варильна поверхня в основі нагрівального елемента має безпосереднє джерело тепла, це може бути найпростіша закручена спіраль із ніхрому, знайома нам із дитинства, пізніше з’явилися вбудовані в панель галогенові трубки, ну і найсучасніший варіант — стрічкові . При включенні нагрівальний елемент передає тепло на поверхню, вона в свою чергу нагріває встановлений посуд, а після нього вміст.
- Індукційна плита відрізняється найвищим ККД, оскільки нагріває безпосередньо стінки посуду, не витрачаючи енергію на підвищення температури поверхні і навколишнього простору. Відбувається це за рахунок вбудованої індукційної котушки, яка утворює електромагнітне поле при проходженні електричного струму. );»>
- Виходячи з відгуків покупців за індукцією простіше доглядати, оскільки забруднення, що потрапили, на поверхню не прикипають, як на розпеченій електричній плиті;
- Значною перевагою Hi-Light панелі можна вважати універсальність використовуваного посуду, а ось його експонент може працювати тільки зі спеціально маркованим начинням;
- Індукційна панель не включиться, якщо на поверхні є зайва рідина, площа тари менша за 40% зони нагріву, дно посуду не відповідає заявленим вимогам. У цьому випадку вона може завдати деяких незручностей під час експлуатації;
- Щойно з конфорки індукційної плити знімають посуд, вона автоматично відключається — це ще один плюс у питанні безпеки;
- При цьому такий варіант працює більш шумно, що завдає дискомфорту користувачам;
- Вартість варіантів складно оцінити тільки за принципом роботи, все залежить від габаритів, бренду виробника, функціоналу, додаткових опцій, кольору та дизайну.
Що вибрати для дому та для квартири
Підсумкове рішення в будь-якому випадку стоїть за покупцем. Перш ніж його прийняти, слід зважити всі плюси і мінуси майбутньої покупки:
- Для сім’ї з маленькими дітьми з точки зору безпеки краще вибрати індукційну плиту — поверхня не розжарюється, вона не включиться без встановленого посуду і автоматично відключиться при некоректній роботі.
- Сучасна панель Hi-Light не поступається у функціоналі та потужності, вона відмінно підходить для любителів багато і часто готувати, менш вимоглива до процесу розміщення посуду і простіша в управлінні.
- Оцініть домашнє начиння для приготування, не виключено, що з купівлею індукційної плити вам доведеться замінити всі сковороди і кастрюлі на відповідні для цього типу нагріву.
Плюси електричної поверхні
- Проста та звична експлуатація, зрозуміла панель управління;
- Не потрібно купувати окремий посуд, готувати можна чавунних, керамічних, алюмінієвих, тефлонових, емальованих та інших типів каструль і сковорідок;
- Багато додаткових режимів приготування, збільшення потужності, блокування панелі керування, індикація залишкового тепла тощо.
Плюси індукційної плити
- Висока швидкість розігріву вмісту посуду;
- Більш енергоефективна ресурси, що витрачаються, не витрачаються на прогрівання матеріалу поверхні і навколишнього простору;
- Безпечна експлуатація. Конфорки не нагріються, відключаються автоматично при попаданні води або при спрацьовуванні датчика посуду. Якщо залишити на зоні нагріву рушник, нічого не станеться;
- Легкість догляду, адже частинки їжі, що впали, або розлитий бульйон не пригорають.